YETİŞKİN KAN KÖK HÜCRESİ DİĞER DOKU HÜCRESİNE DÖNÜŞMÜYOR
ABD’de yapılan bir araştırma, yetişkin kan kök hücrelerinin sadece kan yaptığını ortaya koydu.
Kemik iliği tahribatı bulunan fareler üzerinde yapılan araştırmada, kan kök hücrelerinin vücuttaki diğer tip hücrelere dönüşmediği, yalnızca kemik iliğindeki kan yapan dokuları yenilediği belirlendi.
Stanford Üniversitesi bilim adamları, kemik iliği tahribatı bulunan farelere kan kök hücreleri zerk ederek, tek bir kan yapan hücrenin milyonlarca hücreye ve diğer doku hücrelerine dönüşüp dönüşmeyeceğine baktılar. Kan kök hücreleri vücuttaki diğer tip hücrelere dönüşmedi, yalnızca kemik iliğindeki kan yapan dokuları yeniledi. Science dergisinde yayınlanan araştırmayı kaleme alan Amy. J. Wagers, “Araştırma, kan kök hücrelerinin tek bir şey yaptığını ortaya koydu; kan” dedi.
Wagers, bazı bilim adamlarının iddia ettikleri gibi kan kök hücrelerinin deri, sinir, kas, karaciğer gibi hücrelere dönüşmesi olayının pek söz konusu olmadığını, bunun nadir olarak görüldüğünü söyledi. Wagers, dolayısıyla kan kök hücrelerinin hastalıkların tedavisinde kulanılmasının pek olası olmayacağını belirtti. Araştırmacılar, laboratuvarlarda iki tür kök hücre üzerinde çalışıyorlar; embriyodan alınan embriyo kök hücreleri ve olgun dokudan alınan yetişkin kök hücreleri. Her tür dokuya dönüşme özelliği bulunan embriyo kök hücrelerinin birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor.