Uncategorized

Miyom Nedir? Miyomlar Tehlikeli Midir?

Miyom 30 yaşın üzerinde olan kadınlarda sıkça görülen problemlerden bir tanesidir. Genellikle hangi sebeplere bağlı olarak geliştiği tam olarak bilinmese bile, hormonal farklılıklardan oluştuğu düşünülür. Her zaman belirtisi olmayan miyomlar bazen karın ağrısı, cinsel ilişkide kanama, adet düzeninde farklılaşma ve şişkinlik hissi belirtilerini gösterebilir.

Kişiye göre farklılık göstererek 1-15 cm arasına kadar büyüyebilir. Bunun yanı sıra yuvarlak ve pembe renklidir. Rahim içinde ya da rahim ağzında oluşurlar. Fakat konumlarına göre farklı şekilde sınıflandırılırlar.

Miyom Neden Oluşur?

Hormonal farklılıklar ve genetik yatkınlık miyomların oluşmasında etkili rol oynar. Özellikle östrojen hormonunun adet döngüsü içerisinde değişmesi ile birlikte miyomların büyümesi söz konusudur. Menopoz döneminde ise miyomlar tam tersine küçülebilir. Kişilerin ailesinde miyom olması, kendilerinde de miyom olmasına neden olan faktörlerdendir.

Aynı şekilde gebelik döneminde de farklılaşan hormon seviyelerine bağlı olarak miyomların gelişimi gerçekleşir. Gebelik dönemi içerisinde büyüyen miyomlar daha sonra küçülebilir. D vitamini eksikliğinin olması, doğum kontrol hapını fazla bir şekilde kullanmak, aşırı alkol tüketmek miyomları oluşturabilir.

Bununla birlikte az derecede sebze, meyve ve süt ürünlerinin tüketilmesi de aynı şekilde miyom oluşumuna katkı sağlayabilir. Siyah ırk kadınlarda ise miyom görülme olasılığı daha fazladır.

Miyom Belirtisi Nedir?

Kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar, bazen belirtisiz şekilde oluşan iyi huylu tümörler olarak bilinir. Pek çok kadın miyom olduğunun farkına varmadan bile tüm ömür yaşayabilir. Ancak belirtiler miyom sayısı ve boyutuna göre şekil kazanır. Belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anemi,
  • Adet kanamasında azalma,
  • Sırt ağrısı,
  • Mesanenin tam şekilde boşalmaması,
  • Sindirim problemleri,
  • Fazla şekilde idrara çıkma hissi,
  • Cinsel birleşme aşamasında ağrı,
  • İlişki sonrasında gerçekleşen kanama,
  • Adet kanamasının normalden fazla sürmesi,
  • Karın kısmında baskı hissinin olması,
  • Kabızlık,
  • Bacak ağrısı,

Bunların yanı sıra gebelikte düşük durumu görülebilir.

Miyomun Tehlikeleri Nelerdir?

Miyomlar genel olarak iyi huylu tümörler şeklinde belirir. Kansere dönüşme olasılıkları son derece azdır. İntramural miyom, submüköz miyom, saplı miyom ve subseröz miyom olarak farklı çeşitleri bulunur. Fakat tüm bu çeşitler hiçbir şekilde hayati tehlike oluşturacak özellikleri bünyesinde barındırmaz. Çok nadir durumlarda aşırı büyüyen miyomlar problem oluşturabilirler.

Miyom Tedavisi Nedir?

Miyomların tedavisi cerrahi yöntemler üzerinden gerçekleşir. Histeroskopi, açık cerrahi ve kapalı cerrahi işlemleri sayesinde miyomlar bölgeden çıkarılır. Açık cerrahi çok büyük olan miyomlar için uygulanır. Histeroskopi vajinal yoldan girilerek ufak miyomların temizlenmesi için yapılır. Kapalı cerrahi işlemi ise 4-6 cm boyutlarda olan miyomlar için gerçekleşir.

Ankara miyom tedavisi için tıklayabilirsiniz. https://www.esracabukcomert.com/miyom-ameliyati-ankara/