Genel SağlıkHABERLER

CİLDİNİZLE İLGİLİ RAHATSIZLIKLARI YABANA ATMAYIN

Vücutta oluşan kızarıkların, kaşıntının, saç dökülmesinin ve sıkça görülen daha birçok rahatsızlığın çeşitli nedenleri olabiliyor. VKV Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Buket Pençe dermatolojik rahatsızların teşhisi için bazı testlerin yapılması gerektiğini vurguluyor.

Tüm vücutta hissedilen kaşıntının nedeni nedir?

Kaşıntının ne kadar süredir ve daha çok hangi bölgelerde olduğunun teşhis için önemi bulunmaktadır. Ancak yine de genel olarak bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Karaciğer hastalıkları
Böbrek yetmezliği
Guatr
Bağırsak parazitleri
Bazı parazitleri
Bazı kan hastalıkları (anemi, polisitemi)
Bazı kanserler (lösemi, lenfoma)
Multipl skleroz
Bazı psikiyatrik hastalılar
Deri kuruluğu

Deride oluşan kızarıkların sebebi nasıl anlaşılır? Vücudumuzun neye alerjisi olduğunu nasıl anlarız?

Kızartı ve kaşıntılar kısa süredir varsa, en önemli neden alınan ilaçlar ve yenilen bazı yiyecekler olmalıdır. Diğer gördüğümüz nedenler ise çeşitli enfeksiyonlar, stres, lenfoma ve lösemi gibi kanserler, parazitler ve alkol alımıdır. Bazı testlerle, nedenin alerjik reaksiyon olduğu kesinleştikten sonra neye karşı alerji olunulduğu deri testleri ile belirlenebilir.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saça uygulanan travmalar (sürekli sıkı bağlama, çok sık sıcak fön, boya, perma) gebelik ve sonrası, hormonal sorunlar, guatr, anemi, ateşli hastalıklar, bazı ilaçlar, yanlış diet uygulamaları, ameliyatlardan sonra, stres, bazı ramotolojij hastalıklar(SLE, dermatomyozit), kanser hastalıkları, böbrek dializi, A vitamini fazlalığı, normali günde ortalama 100 tel olan saç dökülmesini artıran nedenlerdir.

Akne ve izlerin tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

Akne tedavisi, hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Hafif aknede siyah ve beyaz noktalar(açık ve kapalı komedonlar) bulunmaktadır. Tedavisinde temizlik(özel sabunlarla), salisilik asit, retionik asit, azelaik asit, benzoil peroksit, glikolik asit kullanılmaktadır. Orta şiddette aknede iltihaplanmalar da gözlenmektedir. Tedaviye dıştan veya sistemik antibiyotikler eklenmektedir. Şiddetli aknede nodüller ve kistler de bulunmaktadır. Tedavide sistemik retionik asit(roaccutane) kullanılmaktadır. Zamanında ve doğru tedavi izleri büyük ölçüde engellemektedir. Ancak yine de kırmızı, kahverengi lekerler ve çukurluklar şeklinde oluşabilen izler için leke lazeri ve değişik derinliklerde peeling(soyma) uygulanabilmektedir.

Ayaklarda oluşan mantar (soyulma, kaşınma, bazen sulanma)nın kesin tedavisi var mıdır?

Ayaklarda görülen mantarın kesin tedavisi için dikkat edilmesi gereken koşullar şunlardır:

Uygulanan tedaviye en az 4 hafta(1 ay) devam edilmesi
Tırnaklarda mantar varsa onların tedavi edilmesi
Derinin kuru tutulmasına(özellikle parmak aralarının) özen gösterilmesi
Başkalarının terlik, ayakkabı, havlu, tırnak makası ve törpüsünün kullanılmaması
Toplu kullanılan yerlerde(havuz, deniz kenarı, duş, sauna, otel odaları gibi) çıplak ayakla gezilmemesi
Terlik, çorap, ayakkabıların dezenfekte edilmesi

Benlerin hangilerinin alınması, hangilerinin alınmaması gerekir?

Tüm benler doktor uygun görünce çıkartılabilir. Bu konuda dikkat edilmese gereken konu, çıkartılması gereken benin gecikmeden çıkartılmasıdır. Gecikmelerin engellenmesi de ancak yeni oluşan benlerin ve eski benlerde olan tüm değişikliklerin farkında olmak ve bunları bir dermatoloji uzmanına muayene ettirmekle mümkündür.

VKV Amerikan Hastanesi
Dermatoloji Bölümü
Uzm. Dr. Buket Pençe