Genel SağlıkHABERLER

PROF. DR. BÜLENT TIRAŞ TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE EN ÇOK SORULAN SORULARA CEVAP VERDİ…

Soru: Tüp bebek tedavilerinde gebe kalabilme oranını belirleyen etkenler nelerdir?

Cevap:tüp bebek tedavilerinde gebelik başarısını etkileyen birçok farklı faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi anne adayının yaşıdır. Doğurganlık kabiliyeti yaşın ilerlemesi ile beraber fizyolojik olarak azalmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde 35 yaşını geçmiş kadınlarda diğer anne adaylarına göre başarı şansı daha azdır.

Annenin yaşı kadar transfer edilen embriyonun kalitesi de gebelik şansını etkileyen önemli faktörler arasındadır. Bütün yaş gruplarında gebelik başarısı bir embriyo transferi ile sadece %25 – 28 arasındadır. Ancak 2 embriyonun transferi ile bu oran % 45’lere kadar yükselebilir. Baba adayına bağlı olarak gelişen ciddi erkek infertilitesinde spermin yapısı, sayısı ve kalitesi de gebelik başarısını etkileyen faktörler arasındadır. Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisinin kimlere uygulanmayacağını anlatmaya çalıştım

Soru: Tüp bebek tedavisinde stresin önemi nedir?

Cevap: tüp bebek tedavisinde başarı şansını etkileyen en önemli etkenlerden biri de embriyo kalitesi ve anne adayının yaşıdır. Yapılan araştırmaların sonucuna göre stresin direkt olarak tedavide başarısızlık yarattığı tam olarak ispatlanamamıştır. Ancak başarıyı etkileyen diğer faktörler ile bir arada ortaya çıkan stres başarısızlığa neden olabilmektedir.

Soru: Embriyo kaliteli olsa bile anne rahmine tutunmama nedeni nedir?

Cevap: Tüp bebek tedavilerinde bazen en az 2 tane kaliteli embriyonun transferine rağmen embriyo bazı nedenlerden dolayı anne rahmine tutunamaz. Bu gibi olasılıklarda çok detaylı incelemelerin yapılması gerekir. Sorunu tespit etmek için histeroskopi ve rahim filmi yapılmaktadır.

Soru: Tüp bebek kaç defa denenebilir?

Cevap: Tüp bebek tedavilerinde deneme sayısı ile alakalı bir sınır söz konusu değildir. Ancak kaliteli bir merkezde uygulanan tüp bebek denemelerinde 3 denemeye rağmen gebelik sağlanamamış ise daha sonraki denemelerde gebelik beklentisi açısından bir düşüş yaşanmaktadır. Bazı hasta gruplarında embriyonun tutunmama nedeni bilinemezken uzun bir deneme sayısından sonra gebelik sağlanabilmektedir. “Tüp bebekte kaç deneme yapılmalıdır” başlıklı yazımda bu konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Soru: Başarısız bir tüp bebek denemesinden sonra ne kadar ara verilmelidir?

Cevap: tüp bebek tedavisinde ikinci bir deneme için ortalama 2 ay kadar ara vermek yeterli olmaktadır. Yeni bir tedaviye başlamak için önemli olan anne ve baba adaylarının maddi ve manevi olarak tedavi için kendilerini hazır hissetmeleridir.

Soru: Tüp bebekte embriyo transferinden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Cevap: embriyo transferinden sonra özen gösterilmesi gereken en önemli ayrıntı doktorun reçete ile vermiş olduğu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaktır.

Soru: Tüp bebek tedavisinde düşük ihtimali ne kadardır?

Cevap: tüp bebek tedavileri ile sağlanan gebeliklerde normal yolla oluşan gebeliklere oranla düşük ihtimali daha yüksektir. Ancak düşüğün nedeni tedavi şekli değildir. Düşüğün nedeni kısırlığa neden olan sorun ile alakalıdır.

Soru: Tüp bebek tedavisinde dış gebeliğin gelişme olasılığı var mıdır?

Cevap: normal yolla gelişen gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de dış gebeliğin gelişme olasılığı vardır. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik gelişme olasılığı normal yolla oluşan gebeliklerden biraz daha fazladır. Dış gebeliğin daha fazla gelişmesinin sebebi ise anne adayının tüplerinde bulunan problemlerden kaynaklanmaktadır.

Soru: Tedavide anormal bebeklerin doğma ihtimali ne kadardır?

Cevap: normal yolla oluşan gebeliklerde anormal bebeklerin doğma olasılığı ne kadar ise tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde de o kadardır. Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebeklerde ekstradan bir anormallik görülmez.