Genel SağlıkHABERLER

EÜ’DEN HIZLI HASTALIK TEŞHİSİ

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, ”biyosensör” adı verilen algılayıcı cihaz sayesinde bulaşıcı ve kalıtsal hastalıkların tayinini 15 dakikada yapabiliyor.

Hastalardan alınan kan örnekleri ve elde edilen DNA incelenerek kısa sürede sonuca ulaşılıyor.

Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şengün, yaptığı yazılı açıklamada, hastalardan alınan kan örnekleri üzerinde çalışarak, buradan elde eldilen DNA incelemeleri ile moleküler düzeyde hastalıkların tayinini yapabildiklerini bildirdi.

Şengün, DNA incelemeleri ile genetik ve bulaşıcı hastalıkların ”hızlı, basit ve ucuz yoldan” tanımlanabilmesinin mümkün olduğunu kaydederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

”Kişilerin gen haritasından faydalanarak, DNA incelemeleri ile kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını tayin edebiliyoruz. Ortalama olarak bir analiz, 15 dakikada sonuçlanabiliyor. Ayrıca yine biyosensör teknolojisini kullanarak laboratuvarımızda, (toksit moleküllerinin neden olduğu DNA hasarının tespiti), (ilaç-DNA etkileşimi), (antikanser ilaç moleküllerininin tespiti), (tarımda kullanılan bitkisel zehirlerin su ve topraktan uzaklaştırılması) gibi birçok önemli çalışma yapılıyor.”

Prof. Dr. Şengün, Hepatit B gibi kalıtsal ve bulaşıcı hastalıkların belirlenmesini, elektrokimyasal DNA biyosensörleri ile kısa sürede gerçekleştirerek, Türkiye’deki DNA mikroçip tasarımına katkı sağladıklarını belirttti.

Prof. Dr. Mehmet Şengün, bu konuda yurt dışında çalışan Amerikan, İtalyan, Çek, Avustralyalı, Alman ve Belçikalı bilimadamlarıyla bağlantı halinde olduklarını açıkladı.