Genel SağlıkHABERLER

KENELERE DİKKAT

Kene; koyu kırmızı kahverenginde yassı oval 8 bacaklı bir parazittir. Memeliler, kuşlar ve sürüngenlerden kan emerek yaşarlar. Bahar ve yaz mevsiminde yeşillik alanlarında bulunmaktalar. Isırmaları ağrısızdır. Birkaç gün içinde kaşıntı veya kenenin görülmesiyle fark edilir. Bir çok bakteri ve virüsü hayvanlardan insanlara bulaştırabilir. Kene ile bulaşan hastalıkların çoğu yüksek ateşle seyreden lyme hastalığı, dönek ateş, tularemi gibi ve son zamanlarda ünlenen, tedavisi olmayan, kenelerin bulaştırdıkları virüslerle oluşan Kırım- Kongo kanamalı ateşi (KKKA) sayılabilmektedir.

Bu hastalık ülkemizde son yıllarda görülmekte olsa da ilk olarak 1944 yılında Kırım’da, 1956 yılında da Kongo’da görülmüştür.KKKA hastalığı kene ısırığından 1-3 gün içinde (en fazla 9 gün ) ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları, iştahsızlık, bazen kusma, karın ağrısı ve ishalle başlar. Vücudun değişik yerlerinde kendiliğinden oluşan morarmalar, burun kanaması ve kan kabıyla devam eder. Çoğunlukla karaciğer, böbrek ve akciğer yetersizliğe yol açıp %50 oranında öldürücü olmaktadır.

Keneden korunmak için açık ve yeşillik alanlarda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir.Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir.

Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Hayvan sahipleri hayvanlarını ve barınaklarını kenelere karşı usulüne göre ilaçlamalı.