Genel SağlıkHABERLER

KENDİ KANINIZLA İYİLEŞİN & KENDİ KANINIZLA GÜZELLEŞİN

PRP, son yıllarda özellikle Amerika’da yaygın olarak kullanılan bir teknoloji. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlamış olan bu tedavi yöntemi, kanınızdan güç alıyor ve sistemli bir iyileşme sağlıyor. Enfeksiyon ve alerji riskinin yok denecek kadar az olması sebebiyle, son derece güvenilir bir yöntem olarak göze çarpan PRP’nin bugüne kadar bilinen bir yan etkisi yok. Konunun detaylarını, Emsey Hospital Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Şelale Kesginci ile konuştuk.

PRP tedavisi nedir?

Kişinin kendi kanının ayrıştırılarak, plazmasındaki zenginleştirilmiş trombositlerin özel işlemlerden geçtikten sonra, aynı kişiye uygulanmasıdır. Kişinin kendi kanı kullanıldığı için son derece güvenilir bir tedavi yöntemidir. PRP tedavilerinde kullanılan trombositler, onarıcı maddelerle yüklüdür ve doku onarımında baş sırada yer alırlar.

PRP, hangi alanlarda, hangi amaçla kullanılır?

* Eklem problemlerinde,
* Travmatalojide eklem içine enjeksiyon olarak ,
* Yaşlılığa veya romatizmaya bağlı eklem hasarlanmalarında ,
* Eklem hasarının giderilmesi veya sürecin durdurulmasında,
* Estetik amaçlı (kırışıklık tedavisi olarak) tedavilerde,
* İnflamasyondan kaçınarak doku sarkmalarının engellenmesi ve yüz derisinin yukarıya doğru toplanmasının sağlanmasında,
* El, yüz, boyun kırışıklığı tedavisinde,
* Damarsal veya diyabetik yara problemlerinde,
* Diş hekimliğinde uygulanan implant işlemlerinde kullanılır.

Nasıl yapılır?

Öncelikle, sıcak havlu veya buhar yüze uygulanır. Lokal anestezik ve topikal anestezikler ile devam edilir, böylece hastanın konforu açısından ciddi bir sorun oluşmaz. Daha sonra dezenfeksiyon yapılır. Ardından PRP uygulaması gerçekleştirilir. Özel işlemlerden geçirilen plazma, enjeksiyon yoluyla deri içine verilir veya lazer roller uygulamaları sonrası kağıt bir maskeyle cilt tarafından emilmesi sağlanır. Sonrasında ozon yağı ile bakım yapılır.

Seanslar hangi sıklıktadır?

* Saçlı deri uygulamaları: Yılda 2 kez
* Cilt uygulamaları: Yılda 3 kez
* Diz uygulamaları: Yılda 2 kez
* Yara tedavileri: Duruma göre 2 ile başlanılarak değişen tedavi sayıları
* Sonrasında, hepsi için yılda 1 kez tekrarlanır.

Uygulama alanları nerelerdir?
* Cilt kırışıklıklarının giderilmesi
* Leke ve yara izleri tedavisi
* Saçlı deri
* Eklem içi

Saçlı deride, PRP ile amaçlanan nedir?

Saçlı derideki hücresel ve biyolojik fonksiyonel yetmezliğe bağlı olarak saçlarda dökülme, yatıklaşma, kırılma, saç şeklinde bozulma veya düzensizleşme, incelme, seyrekleşme, matlaşma, saçların diriliğinde azalmaya bağlı direnç düşüklüğü olabilmektedir. Bunun yanında saçlı deride kuruma, sivilcelenme, yağlanma ve kepeklenme de sık görülen problemlerdendir.

Saçlı deride yaşanan bu olumsuzluklara engel olabilmek amacıyla PRP uygulaması yapılır. Saça yönelik olan bu tedavilerde, öncelikli olarak üretim döngüsünü ve saç kalitesini artırmak amaçlanır. Böylelikle, güçlü ve sağlıklı saçlar hedeflenir.

Hangi durumlarda uygulanmaz?

Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, trombosit sayısı düşük olanlarda, tedavi edilecek bölgede enfeksiyonu olanlarda, ateşli hastalıklarda, kronik karaciğer hastalıklarında ve bazı kan sulandırıcı ilaçlar kullananlarda uygulama yapılmaz.

Anti Aging: Gevşek ve sarkmış dokular toparlanır ve kırışıklıklar giderilir.

Vücut Çatlakları: Doku onarıcı etkisi ile cilt çatlaklarında ayrışmış dokularda yaptığı aktivasyonla, yeni bağ dokusu oluşumu gerçekleştirerek, tedaviye yardımcı olur.

Lekeler: Özellikle güneşin hasar bıraktığı ciltlerde, savunma amaçlı gelişen lekelerin tedavisinde cilt dokusunun gördüğü zararlar onarıldığı için çok etkili bir tedavidir.

Akne ve Yara İzleri: İzler hekim tarafından konsülte edildikten sonra, en uygun ve doğru kombine tedavi planlanıp uygulanır.