Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLİKTEKİ YANLIŞ BESLENME OBEZİTE SEBEBİ

Türkiye Milli Pediatri Derneğinin 55. kez düzenlediği Milli Pediatri Kongresi için ülkemize gelen bebek beslenmesi uzmanı Prof. Dr. Berthold Koletzko, Türkiye’de ve dünyada bebek ve çocuk beslenmesinin yetişkinlikteki obeziteyle ilişkisi hakkında mesajlar verdi. Prof. Dr. Berthold Koletzko, bebek ve çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere besinleri tam ve doğru miktarlarda sunma misyonu ile SMA mamalarını anne babaların kullanımına sunan Pfizer Nütrisyon tarafından ağırlandı.

Münih Tıp Merkezi Üniversitesinde uzman olan Prof. Dr. Berthold Koletzko, bebek beslenmesinin sağlık üzerideki etkisinin yalnızca bebeklik dönemiyle kalmayıp, bireylerin ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki sağlığı ve kilosu üzerinde de etkili olduğu mesajını verdi. Erken dönemdeki beslenmenin ileriki dönemlerde (diyabet, hipertansiyon, astım, kardiyovasküler hastalıklar gibi) obeziteyle ilişkili hastalık riski üzerinde etkili olduğunu ifade etti. Dünyada yapılan araştırmaların buna işaret ettiğini ve yaşamlarının ilk yılında vücut ağırlığı hızlı artış gösteren bebeklerin ileriki yıllarda obezite riskinin arttığını söyledi.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde obezite riski düşük

Prof. Dr. Berthold Koletzko anne sütüyle beslenen bebeklerde yaşamın ileriki dönemlerinde obezite riskinin yüzde 22-25 daha düşük olduğunu ifade etti. Daha az ancak daha kaliteli protein içeriğine sahip, anne sütüne daha yakın tasarlanan modern formüllerle beslenen bebeklerde de bu riskin azaldığını söyledi.

Türkiye Avrupa’ya kıyasla yüksek obezite riskiyle karşı karşıya

Dr. Koletzko Avrupa’nın diğer ülkelerine kıyasla Türkiye’nin çocukluk ve yetişkinlikte yüksek obezite riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Türkiye’nin her 4 yetişkinden birinde obezite görülen ABD gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldığını bildirdi.

Bebeklikte inek sütü yetişkinlikte obezite sebebi

Dr. Koletzko, bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini, altı aydan sonra bebekler için geliştirilen anne sütüne yakın modern formüllerle besin takviyesi yapılabileceğini vurguladı. Koletzko bebek beslenmesinde anne babaları protein içeriği yüksek olmayan formülleri tercih etmeleri konusunda uyardı. Bebeklerin ilk yılda inek sütüyle beslenmemesi gerektiğini ifade eden Koletzko, anne sütü ve anne sütüne yakın formüllere göre inek sütünün protein içeriğinin 3 kat daha fazla olduğunu ve ileriki dönemlerde obeziteye neden olma riskinin yüksek olduğunun altını çizdi. Anne babalar bu konuda ürün etiketlerini okuyarak bilgilenebilir ya da bir çocuk doktoruna danışabilirler.

Bebek beslenmesinde proteinin önemi konusunda araştırmalarını sürdüren Prof. Koletzko, bebeklik döneminde alınan fazla proteinin çocuklukta hızlı kilo alımına ve yetişkinlik döneminde obeziteye neden olduğunu savunuyor. Bu konuda son yapılan araştırma sonuçları da benzer sonuçlara işaret ediyor. Harder ve arkadaşları (1)’nın 2005’te yaptığı meta-analiz çalışması bebeklerin anne sütüyle beslendiği her ay için ileriki dönemde obezite riskinin yüzde 4 azaldığını ortaya koymuştu. 30 araştırmanın incelendiği 3 farklı meta-analize göre ise erken dönemde hızlı kilo artışı, okul ve yetişkinlik döneminde 2-3 kat daha fazla obezite riskine neden oluyor (2).

Berthold Koletzko hakkında

Erken dönem beslenme konusunda yapılan AB projelerinde çalışan uzmanlardan biri olan Koletzko, Almanya’da Münih Tıp Merkezi Üniversitesi Hauner Çocuk Hastanesinde Metabolizma ve Beslenme Tıbbı Bilim Dalı Başkanıdır. Güney Afrika ve Tanzanya’daki çalışmalarından sonra Düsseldorf’ta pediyatri alanında uzmanlaşmıştır. Doktora sonrası araştırmasını Kanada’da Toronto Üniversitesi Çocuk Hastanesinde klinik beslenme ve metabolizma alanında yapmıştır.

Araştırmalarında çocukluk dönemi beslenmesi ve metabolizma, hamilelik ve emzirme, metabolik hastalıklar ve klinik beslenme gibi konuları ele almaktadır. Çok sayıda ödüle layık görülmüş olan Koletzko’nun 750’den fazla akademik yayında imzası bulunmaktadır.

Kaynaklar

1. Harder et al, Am J Epidemiol 2005; 162: 397-403.
2. Baird, 2005, Monteiro 2005, Ong 2006.