Genel SağlıkHABERLER

DR. ÖZ ‘DEN BAYRAMA ÖZEL TAVSİYELER

Dr. Mehmet Öz’den bayram kilolarından kurtulmanın yollarını açıklıyor!

Digiturk platformunda Home TV’de “Dr. Oz Show” programıyla seyircileriyle buluşan Emmy Ödüllü Dr. Mehmet Öz, Kurban Bayramı’nda alınan kilolardan kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde kurtulmak için öneriler sunuyor.

Dr. Mehmet Öz bayram tatilinde vücutta depolanan yağı ve şekeri eritmek için bazı önerilerde bulunuyor. İlk olarak sabah kalkar kalkmaz tartılmak. Her gün aynı saatte tartılmak sıvı dengesinin daha kolay oturmasını sağlar ve kilodaki dalgalanmalar en aza indirilir. Bağırsak ve mesanenin boşalmış olduğu sabah saatlerinde yemek, dışkı, idrar gibi ekstra ağırlıklar vücuttan atılır ve güne daha motive başlanır.

Sabah saatlerinde aç karınla yapılan egzersiz karbonhidrat alımını sınırlandırarak yağ asiti taşınmasını kolaylaştırır. Bu şekilde ayrıca spor yapma alışkanlığı da daha kolay kazanılır. Sporun ardından yapılacak kahvaltı ve devamında düzenli saatlerde alınacak öğünler günü daha kaliteli ve verimli geçirmeyi sağlar. Kahvaltıdan yaklaşık bir saat sonra içilecek bir bardak soğuk su vücudun metabolik hızını yükselterek yağ yakımını artırır. Buzlu bir bardak soğuk su ise metabolizma hızını yaklaşık 10 kalori arttırır, bu da yıl boyunca yaklaşık iki kilo vermeye eşittir.

Uygulanan programa göre hareket edildiğinde sabah kahvaltısının iki üç saat sonrasında hala tok olursunuz. Bu saatler günlük market alışverişi için en uygun saatlerdir. Araştırmalar düşük kan şekerinin kendini kontrol etmeyi engellediğini göstermektedir. Dolayısıyla aç karınla yapılan alışveriş sırasında yememeniz gereken şeyleri satın almanıza sebep olabilir.

Lifin faydaları, kalp, damar ve bağırsak sağlığı konusunda belgelenmiştir. Ayrıca araştırmalar, lif alımının yemek sırasında alınacak kalori miktarını 70 kalori azalttığını göstermiştir. Dolayısıyla yemekten 15 dakika önce bir elma tüketildiğinde yemek esnasında yaklaşık 187 kalori daha az alınır.

Melatonin salımının saat 22.00’da en üst seviyeye çıktığı düşünülecek olursa bu saatte uyumak fizyolojik ritmin düzenlenmesini sağlar. Gece 22.00’dan sonra ayakta olmak, içsel melatonin salgılanmasını engeller ve uyku düzeni bozulur. Vücudun karbonhidrat ihtiyacının artması daha kaliteli bir uyku için melatonin seviyesinin artmasına sebep olacak doğal bir reaksiyondur. Yatmadan üç saat önce ağızdan alınan melatonin takviyesi, uyku-uyanıklık döngüsünü gözlemleyerek karbonhidrat açlığını kontrol altında tutar. Ve bu da doğal fizyolojik ritmimizi düzenler.