Genel SağlıkHABERLER

EMZİRME DÖNEMİNDE EN ÇOK HANGİ ENFEKSİYON GÖRÜLÜR?

Her anne bebeğini emzirmek ister. Ancak pek çok kadın emzirme döneminde yaşadığı enfeksiyon nedeniyle bebeğini emzirmekte zorlanır. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Ermergen emzirme döneminde en sık görülen Laktasyon Mastit enfeksiyonu ile ilgili bilgi veriyor.

Emzirme döneminde görülen enfeksiyonun (laktasyon mastitinin) sebebi meme başındaki çatlak ve soyulmalardan giren bakterilerdir ve süt stazı da (birikimi) enfeksiyon gelişimini kolaylaştırmaktadır. Enfeksiyon daha çok memenin periferik (meme başından uzak) bölgelerinde görülür. Enfeksiyona en sık stafilokok aureus, daha seyrek stafilokok epidermidis, nadiren streptokok species adlı bakteriler sebep olmaktadır. En sık görüldüğü dönem doğumdan sonraki 5 – 12. haftalardır. Görülme oranı yaklaşık %7 -9’dur.

Enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Meme üzerinde; Kızarıklık, ağrı ve sıcaklık artışıdır. Eğer apse oluşmuşsa şişlik ve flüktüasyon( şişliğin üzerinde yumuşama) eklenmektedir.

Sistemik; Ağrı, ateş, titreme ve lökositoz (kanda beyaz küre artışı) sıklıkla görülen belirtilerdir.

Enfeksiyon nasıl tedavi edilir?

-Memeye ılık kompres uygulanması,

-Antibiyoterapi,

-Memedeki sütün boşaltılması( emzirerek veya pompa ile sağarak)

-Eğer bu tedaviye cevap alınamazsa apse gelişebilmekte ve cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Emzirme döneminde görülen enfeksiyonlar sırasında bebek sütten kesilmemeli emzirmeye devam edilmelidir. Bu dönemde emzirmenin bebeğe zararı yoktur!!!

Enfeksiyondan nasıl korunabilirsiniz?

Emzirme dönemi enfeksiyonlarından korunmanın en iyi yolu doğumdan sonra meme başı bakımı ve hijyenine dikkat edilmesidir. (örneğin her gün duş alan ve meme başında çatlağı olmayan bir annenin her emzirme sonrası birkaç damla anne sütünü meme başına sürmesi yeterlidir. Eğer meme başında çatlaklar oluşmuşsa kaynamış ılımış su ile meme başının temizlenip çatlaklar için merhemler kullanması yeterli bakımı sağlamaktadır)