BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI VE TEDAVİSİ
Kalça çıkığının, kalça ekleminin bir kısmının ya da tüm kısımlarının anormal bir gelişim göstermesi sonucu meydana geldiği, sorunun doğum sonrasındaki ilk muayenede veya daha sonraki tetkiklerde ortaya çıktığı bildirildi.
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Tokat Hastanesi Başhekimi ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Gümüştekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğuştan gelen kalça çıkığının bebek vücudundaki bazı bölgelerde daha çok görüldüğünü, konjenital kalça çıkığı etiolojisinin birçok nedene bağlı olduğu söyledi.
Kalça çıkığının genetik nedenlere de bağlı olabileceğini vurgulayan Başhekim Gümüştekin, çıkığın, kızlarda erkeklerden 6-8 kat daha fazla oluşunun genetik faktörlerle ilgili bir konu olduğunu belirtti. Anne rahmindeki ve doğumdaki faktörlerin makat gelişlerde ve sezaryen doğumlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Başhekim Gümüştekin, “Normalde, doğumda çocuğun uyluk kemiğinin kalça tarafındaki başı tam oluşmamıştır. İlk sene boyunca bu kemiğin başı oluşacaktır ve kalça kemiğinin içindeki oyuğa oturacaktır. Ama bazı çocuklarda bu oyuk ya çok düzgündür ya eğilimlidir ve uyluk kemiğinin başı bu oyuktan kolayca çıkabilir. Bu tek tarafta da olur ama genellikle iki taraflıdır. Doğumdan sonra yapılan ilk muayenelerde kalça çıkığı sistematik olarak aranır. Doğum sonrası çekilen röntgenler sonuç vermez, bunun için 4 ay beklenilmesi gerekmektedir” dedi.
TEDAVİ YÖNTEMİ
Teşhis edilemeyen kalça çıkığının kalıcı şekil bozuklukları meydana getirdiğini ifade eden Başhekim Gümüştekin, bunun çocuk için çok rahatsız edici bir durumu ortaya çıkardığını hatırlattı. Bu durumlarda uzun tedavilerin hatta ameliyatların gerekebildiğini dile getiren Op. Dr. Gümüştekin, kalça çıkığını önlemek için erkenden başlanan ve çok kolay uygulanan bir tedavi bulunduğunu kaydetti.
Çocuğun bacaklarının özel bir kilot giydirilerek ya da özel bir yastık kullanılarak bir süre ayrık tutulabileceğini ifade eden Başhekim Gümüştekin, “Konjenital kalça çıkıklı olarak doğan bebeğe, kalça kemiğinin (femur) baş kısmını kalça yuvası (acetabulum) içine yerleştirilmesi için bağ benzeri bir aygıt takılır. Bu tedavi, genellikle 6 ile 8 hafta içinde başarılı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde teşhis edilen kalça çıkığı vakalarının çoğu, bu yolla gerektiği gibi tedavi edilebilmektedir” diye konuştu.