Genel SağlıkHABERLER

ERKEĞİN SÜNNETİ KADINI KORUYOR

Sünnetli bir erkekle cinsel ilişkisini sürdüren kadınlarda serviks kanseri (yayılım gösteren rahim ağzı kanseri) hızının daha düşük olduğu ileri sürüldü.

New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmaya göre sünnet; erkekleri kesin tedavi olmayan papillomavirüse (HPV) karşı koruyor. Sünnetsiz erkeklerin yaklaşık yüzde 20’si HPV ile enfekte iken, sünnetli erkeklerde bu oran yüzde 6 olarak belirtiliyor.

Araştırmacılar, bir kadının şu andaki partneri sünnetliyse, daha önce sünnetsiz partnerlerle cinsel ilişkiye girmiş olsa bile, bu kadında servikal kansere yakalanma tehlikesinin en az yüzde 58 daha düşük olduğunu ifade ediyor.

Araştırmacılara göre, bütün erkekler sünnet olursa, serviks kanseri hızında yüzde 23 ila 43 oranında bir azalma sağlanabilir. Ayrıca sünnet sayesinde penis kanseri, HIV enfeksiyonu ve diğer enfeksiyon risklerinin de düşebileceğine işaret eden uzmanlar, daha önce yapılan çalışmalara göre, sünnetsiz erkeklerin heteroseksüel ilişkiden HIV kapma tehlikelerinin, sünnetli erkeklere göre daha yüksek olduğunu da hatırlatıyor.