Genel SağlıkHABERLER

5 KİŞİDEN BİRİ AĞRI ÇEKİYOR

Avrupa Ağrı Teşkilatları Federasyonu (EFIC) Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, Avrupa’da 5 yetişkinden birinde ağrı şikayeti olduğunu anımsatarak, ”Kronik ağrı hastalıktır ve tedavisi de insanlık hakkıdır. Ama kronik ağrıya gerekli önem verilmiyor” dedi.

Avrupa Ağrı Teşkilatları Federasyonu (EFIC) tarafından İstanbul’da düzenlenen 5. Avrupa Ağrı Kongresi yarın başlıyor. Kongre aynı zamanda Uluslararası Ağrı Çalışmaları Derneğinin (IASP) ‘Ağrıya Karşı Global Eylem Yılını’ ve Avrupa Ağrı Teşkilatları Federasyonunun (EFIC) da 6. Ağrıya Karşı Avrupa Eylem Haftasını başlatacak.

Kongrede 65 yaş üstü kişilerde görülen kronik ağrı konusu vurgulanacak. EFIC ve IASP yetkilileri, kongrede yaşlılarda ağrının dindirilmesi için 75 ülkeden 4000’i aşkın ağrı uzmanını, daha iyi ağrı eğitimi, sağlık politikalarında ağrı odaklı ilkeler , araştırma ve hedefleri koordine etmek için İstanbul’da bir araya getirecek.

Kongre nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan EFIC Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine ile IASP Başkanı Prof. Dr. Troels Jensen, yaşlılarda ağrıyı dindirmek için eylem çağrısı yaparak ” daha iyi bir meslek içi eğitimi, daha fazla araştırma, ağrı değerlendirilmesinde strateji ve kaynakların artırılması” talebinde bulundular.

Prof. Dr. Erdine, kanser hastalarının üçte ikisinin ağrı çektiğini, tedavinin gereği gibi yapılması halinde ise bu hastaların yüzde 90’ının ağrısız yaşayabileceğini de vurguladı.

Kaynak: http://www.sagliginsesi.com