Genel SağlıkHABERLER

AVRUPA’DA SARS ŞÜPHESİ!

Avrupa Komisyonu Bulaşıcı Hastalıklar İzleme Ağı SARS şüphesiyle gözlem altına alınan 32 vaka olduğunu açıkladı

Avrupa ülkelerinin Sağlık Bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de olağanüstü SARS zirvesi için biraraya geldi.

Toplantıda Avrupa’daki SARS olduğundan şüphelenilen vakaların sayısının 32 olduğu açıklanırken, İtalya’da ise 9 şüpheli vaka bulunduğu bildirildi.

25 ülkenin Sağlık Bakanları SARS’la mücadelede alınacak önlemleri ele almak üzere Brüksel’de toplandı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Gro Harlem Brundtland da toplantıya katıldı.

Bakanlar Asya’yı kıran hastalığı Avrupa kıtasına sokmamak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladılar.

Simitis’ten koordinasyon çağrısı

Avrupa’nın ‘SARS Zirvesi’nde konuşan Yunanistan Başbakanı Simitis, Avrupa liderlerini ortak harekete davet etti. Simitis Avrupa’da yürürlükte olan serbest dolaşım nedeniyle hastalığın “Atina’dan önce Londra, Paris, Brüksel, Lizbon’u vurabileceğini” söyledi. Bu nedenle 25 ülkenin de aralarında çok sıkı koordinasyon sağlamaları gerektiğine değindi.

İtalya ve İngiltere önlem aldı

İtalya, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden gelen tüm yolcuları sağlık kontrolünden geçireceğini belirtti. İngiliz hükümet sözcüsü, Uzakdoğu’ya olan seyahatlari askıya aldıklarını bildirdi. Bakanlar ayrıca 2005’te “Hastalık Kontrol ve Düzenleme Merkezi”nin açılması konusunda görüş birliğine vardılar.

Henüz kesin teşhis konulan vaka yok

Şimdiye dek Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İrlanda, İsveç, Polonya, İsviçre ve İspanya’da SARS belirtileri gösteren şüpheli vakalar görüldü, ancak henüz SARS teşhisi konan ya da ölen hasta yok. İngiltere’de henüz SARS vakasının kaydedilmediği, ancak uçakların kontrol altına alınacağı bildirildi.

İtalya’da biri Kanadalı, üçü Çinli toplam 4 kişide yeni vaka tesbit edildi. Bulgaristan’da Toronto’dan gelen bir Bulgar vatandaşında SARS görüldüğü belirtildi.

Rusya’nın Pasifik kıyısında bir Çinli’nin SARS nedeniyle karantinaya alınması sonucu, Rus hükümeti Çin’e seyahat yasağı koydu.

Fransa’da da SARS belirtileri gösteren 5 kişi karantinaya alındı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı ise SARS salgının Vietnam’da sona erdiğini, Kanada’da tepe noktasına ulaştığını açıkladı.