Genel SağlıkHABERLER

KIŞ AYLARININ BİTMEYEN DERDİ!

Kış soğuklarının Türkiye genelinde etkili olmasıyla birlikte, soğuk algınlığı şikayetlerinin arttığını belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları, hastalığın ilköğretim çağındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti.

Ankara Üniversitesi ve Roche İlaç Firması’nın internet sitelerinden vatandaşları uyaran uzmanlar, soğuk algınlığının belirtilerinin boğazda takılma hissi, burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık şeklinde görülebileceğini kaydetti. Soğuk algınlığına karşı henüz aşı geliştirilmediğini ve hastalığın bulaşıcı olduğunu hatırlatan uzmanlar, “Soğuk algınlığına yakalanmamak için, hastalık belirtileri olan kişilerle hastalığın ilk 2. ve 4. günleri arasında temas edilmemesi gerekir. Ancak, çoğu zaman bu mümkün değildir; soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olurlar. Soğuk algınlığına yakalanan çocuklar, özellikle burun temizliğinden sonra olmak üzere sık sık ellerini yıkamalı, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapamalıdırlar. Yorgunken, iyi beslenilmediğinde, serin ve nemli havada kalındığında soğuk algınlığına daha kolay yakalanılacağına dair inanışlar vardır. Fakat, bunların gerçek olduğunu destekleyen kesin veriler yoktur” dedi.

İlerleyen yaşlarda soğuk algınlığının daha az görüleceğini vurgulayan doktorlar, hastalığın 7 ila 14 gün arasında iyileşebileceğini, sinüzit ve orta kulak iltihabı bulunan hastalarda iyileşme döneminin gecikebileceğinin altını çizdi.

AĞRI KESİCİ İYİLEŞTİRMİYOR

Ağrı kesici ilaçların hastalığı iyileştirmeyeceğini sadece kas ve baş ağrısının azalmasına yardımcı olacağına dikkat çeken uzmanlar, hastalığa yakalanan çocuklara bol sıvı gıda almaları, su ve meyve suyu içmeleri ve istirahat etmeleri önerisinde bulundu. Hastalığın tedavisinin gerekmediğini belirten uzmanlar, “Boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle koyu balgam gelmesi veya öksürüğün 10 günden uzun sürmesi, 38 derecenin üzerinde ve birkaç günden uzun süren ateş olması, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, uyuklama hali, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarında morarma belirtilerinden herhangi birinin görülmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurunuz” uyarısında bulundu.