Genel SağlıkHABERLER

TEKRARLAYAN TÜP BEBEK BAŞARISIZLIKLARI KADER DEĞİL

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak 1 yıl boyunca korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerin umut bağladığı tüp bebek tedavisi, ilk uygulamada her zaman arzulanan sonucu veremeyebiliyor.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığına, her çifte özel “haute couture” bir tedavinin yapılmaması ya da daha iyi kalite yerine daha fazla sayıda yumurta elde edilmesine odaklanılması gibi nedenler yol açıyor.

Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarının nedenleri ve tedavide yeni yaklaşımlar hakkında bilgi verdi.

Her hastaya özgü tüp bebek tedavisi uygulanmalı

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, art arda 3 tüp bebek tedavisi sonrasında gebeliğe ulaşılamaması durumudur. Gebeliğin elde edilememesinde karşılaşılan en sık sorun, çiftlerde herhangi bir sorun yokken iyi bir embriyo gelişememesidir. Her hastanın standart protokollere, daha önceden kestirilebilen aynı cevabı vermesi mümkün değildir. Bu nedenle protokol ve ilaç değişiklikleri ya da destek tedaviler ile yumurta kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar daha iyi embriyo elde edilmesini sağlayabilir.

Düşük doz ilaçla daha iyi kalitede yumurta elde edilmeli

Yüksek dozla fazla sayıda oosit (yumurta) elde edilmeye çalışılması ve bu amaç uğruna yumurta kalitesinin geri plana itilmesi, iyi embriyo gelişimini baltalayan bir tedavi yaklaşımıdır. Fazla sayıda yumurta elde etmenin gebelik olasılığını yükselttiği düşünülse de bu durum tam aksine başarısız tüp bebek tedavilerine yol açabilmektedir. Yeni tüp bebek tedavi yaklaşımlarında; yüksek dozlardan kaçınılarak, daha düşük dozlarda ve daha az sayıda ancak kalitesi yüksek yumurta elde edilmesine önem verilmelidir. Yüksek doz ilaç verilerek çok hızlı gelişen yumurtaların, döllenme sonrasında rahimde tutunma performansları düşük olmaktadır.

Başarı için ideal laboratuvar koşulları oluşturulmalı

Tüp bebek laboratuvarının uygun şartlarda olması çiftlerin üreme hücre potansiyelinin net olarak görülebilmesini ve değerlendirilmesini sağlamaktadır. Kaliteli embriyo gelişimini destekleyerek başarı sağlayan önemli bir unsur, tüp bebek laboratuvarının uygulama koşulları, teknik alt yapı ve uygulayıcıların tecrübesi anlamında yeterli olmasıdır. Tüp bebek merkezi laboratuvarı hava kalitesi açısından iyi değerlendirilmeli, özellikle havadaki bir takım bakterilerin ve partiküllerin işlemlere zarar vermesini engelleyecek şekilde tasarlanmalıdır.

Gelecekte tüp bebek gebelik oranları artacak

Tüp bebek tedavisi ile ilgili çalışmalar sadece uygun hastaların uygun zamanlarında tedaviye alındığı, dolayısıyla başarı oranlarının arttığı bir gelecek vadetmektedir. Hastaların adetlerinin belirli dönemlerinde alınan küçük biyopsiler, moleküler, hormonal ve bağışıklık sistemi anlamında bir ön testten geçirilerek, hangi ayın gebelik için uygun olduğu tespit edilebilecektir. Hastaya en uygun zamanda tedaviye başlanmasıyla, tüp bebek gebelik oranları artacaktır.