Genel SağlıkHABERLER

SPOR YAPARKEN GÖZ SAĞLIĞINIZIN RİSK ALTINDA OLABİLECEĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?

Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceğini söyledi. Op. Dr. Ünal, boksun yanı sıra futbol, basketbol ve voleybol gibi spor dallarında da gözün retina tabakasının olumsuz etkilenebildiğini ifade etti.

Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu ünal, Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) 9 – 12 Ocak 2014 tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği seminerde “Sporcu Göz Sağlığı” konulu bir konuşmayla yer aldı. Oturum başkanlığını Haldun Domaç’ın yaptığı seminerde Op. Dr. ünal’a Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçimiz Nazmi Avluca ve Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Ayhan Akbin eşlik ederek sporcularda göz sağlığına dikkat çektiler.
Spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceğinin pek akla gelen bir durum olmadığını hatırlatan Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu ünal, genellikle boksörlerin göz sağlığının risk altında olduğu düşünülse de aslında bu riskin her sporcu için geçerli olduğunu söyledi. Op. Dr. ünal bir futbolcunun kafa topuna çıkmasının gözünde yarattığı travmanın, yumruk yiyen bir boksörün aldığı darbeye eş değer olabileceğine dikkat çekti.
Retina yırtığı riskine dikkat!
Gözün bir oda, retina tabakasının da duvar kâğıdı olarak düşünülebileceğini belirten Op. Dr. ünal şöyle devam etti: “Bu odanın içi vitreus jeli ile doludur. Sağlıklı bir gözde vitreusun retina tabakasına yaslı ancak yapışık olmaması kişinin her türlü hareketinden retinanın etkilenmesini önleyen mükemmel bir koruma mekanizmasıdır. Ancak retinada meydana gelebilecek incelme gibi bazı yapısal değişiklikler vitreusun retinaya yapışmasına yol açabilir.”
Bu durumun retina dejenerasyonu olarak adlandırıldığını söyleyen Op. Dr. ünal, yaralanmayla sonuçlanmayan çarpışma, zıplama, ağır kaldırma gibi her türlü günlük ve sportif aktivitenin retina üzerine dolaylı mekanik etki yaratarak retina yırtığı riski oluşturduğunu belirtti. Yırtığın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. ünal şunları ifade etti: “Tedavi edilmezse duvar kâğıdına benzetilen retina tabakası yerinden sökülür. Retinanın bulunduğu plandan ayrılmasıyla retina dekolmanı ve görme kaybı gelişir.”
Görme probleminizin olmaması, göz sağlığınızın kusursuz olduğu anlamına gelmez!
Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu ünal, “Retinada yırtık oluşan yaşlı hastalar, uçuşma ya da ışık çakması şikâyetleriyle bize başvururken; genç hastalar, vitreusun sağlıklı jel formu nedeniyle hiçbir uçuşma ya da ışık çakması hissetmeyebilirler. Retina yerinde oldukça canlılığını koruyan nörolojik bir dokudur ve retina dekolmanı teşhisi konulan hastanın vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi gerekir” dedi.
Damlalı göz dibi muayenesi nedir?
Retina dejenerasyonunun göz dibi muayenesiyle teşhis edildiğini söyleyen Op. Dr. ünal, gözün ön kısmını oluşturan kornea tabakasının pencere görevi yapması sayesinde, sadece damla damlatılıp yarım saat bekletilerek retina tabakasının tamamını detaylı olarak muayene etmeyi mümkün kıldığını belirtti. Op. Dr. ünal, göz dibi muayenesinin retinada sorun olup olmadığını, varsa ne aşamada olduğunu ortaya çıkardığını ve oluşacak görme kaybına erken müdahale ile önlem alma şansı sağladığını vurguladı.
çözüm: Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi.
Retina dejenerasyonu teşhisi konan hastalara argon lazer fotokoagülasyon tedavisi uygulandığını aktaran Op. Dr. ünal, ayaktan uygulanan bu tedavi sonrası kişinin aynı gün hayatına devam edebildiğini ifade etti. Op. Dr. ünal, tedavi gören hastanın lezyon tipine ve kişiye göre, lazerin koruyucu etkisi tamamlanana kadar hekimin önereceği süre boyunca aktivite kısıtlaması ve ağır kaldırma yasağının gerekebileceğini söyledi.
Farkındalık ve bilinçlenme çok önemli!
Op. Dr. ünal, düzenli ağır fiziksel aktivite yapan sporcuları göz sağlığı konusunda bilgilendirmenin ve kamuoyunda farkındalık yaratmanın retina sağlığının öneminin anlaşılmasında ilk adım olduğuna vurgu yaptı. Bireysel ya da takım oyuncusu, çocuk ya da yetişkin, lisanslı ya da lisanssız bütün sporcular için periyodik retina taramasının kardiyoloji muayenesi kadar önemli olduğunu söyledi. Op. Dr. ünal muayene sayesinde maddi ve manevi daha sıkıntılı retina tedavilerine ihtiyaç duyulmadan gerekli tedbirlerin alınabileceğini belirtti.