Genel SağlıkHABERLER

SİGARANIN MALİYETİ AĞIR

Türkiye’de 17 milyon insanın kullandığı sigaranın sağlık açısından maliyeti oldukça ağır. Sigara hem aktif hem de pasif içiçiler için kanser riskini artırıyor.

İşin bir de parasal boyutu var. Bir yılda sigara içenlerin harcadığı para, Sağlık Bakanlığı bütçesinin 4 katını buluyor.

İçinde 4 bin farklı zehirli maddeyi barındıran sigara başta kanser ve kalp olmak üzere birçok hastalığın oluşumundan sorumlu tutuluyor. Sigara tiryakileri için bu alışkanlıktan vazgeçmek son derece zor. Bu yüzden bilim adamları sigarayı artık eroin bağımlılığı gibi bir bağımlılık olarak değerlendiriyor.

15 YAŞINDA BAŞLANIYOR

Araştırmalar Türkiye’de gençlerin sigaraya 15 yaşında başladığını gösteriyor. Bunda ergenlik döneminde yaşanan psikolojik sorunların ve çevrenin önemli bir rolü var. Ege Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre sigaraya başlayan gençlerin yüzde 83’ü arkadaşlarına özendiği için bu alışkanlığı ediniyor.

İÇMEMEKLE DE BİTMİYOR

Uzmanlara göre yalnız sigara içenler değil, içmeyenler için de risk çok yüksek. Sigara içenlere oranla içmeyen bir insan sigara dumanından iki kat daha fazla nikotin, 8 kat fazla karbonmonoksit, 73 kat daha fazla amonyak alıyor.

Sigaraya başlandıktan sonra tek başına bırakılması oldukça zor. Bu yüzden sigarayı bırakmak isteyen kişilere sigara bırakma polikliniklerine başvurmaları öneriliyor.