Genel SağlıkHABERLER

ŞİŞMANLIK ÖMRÜ KISALTIYOR

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tüzün, halk arasında şişmanlık olarak bilinen obezitenin ömrü kısalttığını söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Tüzün, obezitenin gelişmiş ülkelerin orta ve az gelirli kesimlerinde, gelişmekte olan ülkelerin ise orta ve yüksek gelir düzeyli tabakalarında daha fazla görüldüğünü belirtti.

Türkiye’de ise hastalığın varlıklı ailelerin çocuklarında daha fazla görüldüğünü kaydeden Tüzün, “Ayrıca şişmanlığa orta tabaka insanlarda ve kasaba halkında daha sık rastlanmaktadır. ABD ve diğer gelişmiş Avrupa ülkelerinde yoksul sayılan sınıflarda şişmanlık iyice yaygındır. Türkiye için bu geçerli değildir. Çünkü gelişmiş ülkelerin yoksul sınıfları bizim orta tabaka gibi besleniyor. Şişmanlık ayrıca işadamı, yüksek düzey bürokrat, yöneticiler ve iş çevrelerinde de sıktır. Hemen bütün dünyada böyledir. İş gereği öğle, akşam yemeği buluşmaları, oturgan yaşam, sürekli iş ve karar vermenin yarattığı stres ve işlerin yoğunluğundan diyet planlamalarına, dinlence-eğlence şeklindeki sporlara vakit ayıramama ve alkol bu tip şişmanlık sebepleridir” dedi.

OBEZİTENİN ÖLÇÜMÜ VE TANISI

Obeziteye kısa ve orta boylularda, uzun boylulara göre daha fazla rastlandığını ifade eden Prof. Tüzün şöyle devam etti: “Kişinin şişman olup olmadığına, yalnızca bakarak da karar verilebilir. Yani alışkın bir göz sadece inspeksiyonla tanı koyabilir. Ancak tanının objektif ölçülerle kanıtlanması gerekir. Şişmanlık, vücuttaki yağ miktarı oranının artışı olduğuna göre bu miktarın ve tüm vücut ağırlığına göre yağ oranının ne derece arttığını göstermek için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan en fazla kullanılan boy ve ağırlığa dayanan yöntemlerden göreceli ağırlıktır. Yaşa, cinse, vücut yapısına göre değişmek üzere her boy uzunluğu için en uzun ömür beklentisi veren ideal kilolar saptanmıştır. Bu ideal kilolar uzun yılların araştırmaları sonucu ABD’deki hayat sigorta şirketleri tarafından saptanmıştır. Hatta zamanla değişikliğe uğramıştır. Yani zaman içinde ideal kilo değerleri değişmiştir. Örneğin; 150 santimetre boyundaki erkek 46 kilogram, kadın ise 44 kilogram olmaladır. 150 santimetrenin üzerindeki boy rakamları erkekte 0.9, kadında 1.1 ile çarpılarak ağırlığa eklenmelidir. Buna göre 170 santimetre boyundaki erkek 64 kilogram olmalı, 160 santimetre boyundaki kadın ise 55 kilogram olmalıdır.”

Prof. Dr. Mehmet Tüzün, ayrıca şişmanlığın kişinin aldığı kalorinin gereksiniminden veya harcadığından fazla olmasından kaynaklandığını ifade ederek, şişmanlığın ömrü kısalttığını kaydetti.