SPOR EN ETKİLİ KORUYUCU HEKİMLİK UYGULAMASI
Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli Dr. Mesut Mahsereci, sporun, en etkili koruyucu hekimlik uygulaması olduğunu söyledi.
Dr. Mahsereci, refah düzeyindeki artış ve teknolojik gelişmelerin, insanların spor yapma gereksimini artırdığını belirterek, “Spordan uzak kalmak, bedensel ve ruhsal sorunlara yol açar. Spor ruhsal dengeyi korur, kendine güven duygusunu güçlendirir, pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasını önler ya da geciktirir” dedi.
Spordan uzak kalmanın, hareketsiz yaşamı tercih etmek olacağını ifade eden Dr. Mahsereci, “Nedeni hareketsizlik olan şişmanlık, pek çok sağlık sorunun davetçisidir. Bunların en önemlisi, sık rastalanan ölüm nedenleri arasında gösterilen kalp ve damar hastalıklarıdır” diye konuştu. Hareketsiz yaşamın, kasları zayıflatarak iskelet sisteminin esnekliğini kaybetmesine, bel ağrılarına ve tutulmalarına neden olacağını anlatan Dr. Mahsereci, şöyle devam etti: “Siyatik ve bel fıtığına, spor yapanlara oranla yapmayanlara daha sık rastlanıyor. Sağlıklı yaşam için spor yapmak şarttır. Spor en etkili koruyucu hekimlik uygulaması olarak da değerlendirilebilir.”
Spor yapmayanların, “yerim yok”, “zamanım yok” gibi gerekçelerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Dr. Mahsereci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Spor denilince akla futbol, basketbol, voleybol gibi dalları getirmek yanlış. Evde yapılacak egzersiz, kısa yürüyüşler ve koşular da spor tanımı içerisinde algılanmalı. Herkesin spora ayıracak zamanı mutlaka vardır. Spora engel olan tek en önemli etken, çağdaş yaşamın neden olduğu tembelliktir. Spor yapan anne ve babalar, kendi ruh ve beden sağlıklarını koruma yanında çocuklarına spor yapma alışkanlığı kazandırmada örnek olurlar. Ayrıca, devletin tesisleri spora ilgi duyanlara açıktır.”