Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK BAKANLIĞI, HAVA AMBULANSI HİZMETİNİ TARTIŞIYOR

BURSA- Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘1. Hava Ambulans Sempozyumu’ Bursa’da başladı.

Türkiye’de hizmete girdiği günden beri acil olaylara anında yaptıkları başarılı müdahale ile kabul gören hava ambulansları, artı ve eksileri ile Bursa’da ele alınıyor.

Uludağ Karinna Otel’de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom’un başkanlığında bugün başlayan sempozyum üç gün sürecek. Cihan Haber Ajansı muhabirine sempozyumla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, sivil havacılık ile tüm resmi kurum ve sektörle ilgili bilim adamlarının katıldığı sempozyumda ‘hava ambülansı ve kara ambülansında nerede idik, nereye geldik ve neler şapacağız?’ sorularına cevap aranacağını söyledi. Çom, “Bu süreçte hangi sıkıntılarla karşılaşıyoruz ve önümüzde ki süreçte hava ambülansı hizmeti kalitesini yükseltmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Ayrıca bilim adamları havacılık esas ve prensiplerinin ne olduğunu bize aktaracaklar. Yine havacılık fizyolojisi tıbbı ile hasta naklederken nasıl müdahale edileceğini aktaracaklar. Böylece her kesimden her biri kendi alanında uzman kişilerle fikir alışverişinde bulunulacak.” dedi.

Sempozyum sonunda sivil havacılık ve hava ambülans hizmetlerinin çok daha iyi noktaya getirmek için koordineli bir çalışmanın ortaya çıkacağını vurgulayan Çom, “Şu anda 17 asil, 1 yedek olmak üzere 18 hava ambulans helikopteri ile biri pervaneli, biri jet uçak olmak üzere hava amlbulans hizmetlerini veriyoruz. Acil durumlarda otoyollar dahil sahalara dahi inerek hastaya ilk müdahale yapılıyor. Bir buçuk yılda 4 bin 500 saat havada kalarak, yaklaşık 2 bin 500 hastayı bu şekilde naklettik. Ayrıca acil organ nakillerinde de hava ambulansları kullanılmakta.” şeklinde konuştu.

“PERSONEL SIKINTIMIZ YOK”

Personel sıkıntısı yaşamadıklarını aktaran Çom, her ne kadar doktor gibi sağlık personeli konusunda AB ülkelerine kıyasla çok az kadro ile hizmet vermelerine rağmen nitelikli personelin eğitimi ile hava ambulansı hizmetlerinde sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.

“HAVA AMBÜLANSI İÇİN TORPİL YAPMAYA GEREK YOK”

Uçak ve helikopterler ile tüm vatandaşların ücretsiz bir şekilde taşındığını aktaran Çom, “İnsanlara müdahale eden ilgili doktorun bize bildirmesi durumunda bizim bakanlık merkezinde kurduğumuz komuta kontrol merkezimiz ile irtibat kuruluyor ve ona komuta kontrol merkezimiz karar veriyor. Burada uçuş güvenliği en önemli kıstastır. Çünkü hava şartları yol güzergahında uçuş planında etkisi olup bunun kendine has düzenlemeleri var. Vatandaşlarımız şahıs olarak uçak veya helikopter talebinde bulunduğunda her hangi bir yolla birilerine bizi aratmasına gerek yok. Çünkü bir kişinin uçak veya helikopter ile uçup uçmayacağına hekim karar veriyor. Zaten her hasta uçakla uçamaz. Uçakla yüksekten gideceği için hastalığın cinsi ve yaralanmasına göre doktorun kararından sonra buna karar verilir.” değerlendirmesinde bulundu.