Genel SağlıkHABERLER

BAYRAM TATİLİNİZ HEM SİZ HEM DE ÇOCUĞUNUZ IÇİN KEYİFLİ GEÇSİN!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde herkesi 9 günlük uzun bir tatil heyecanı sardı. Kimi aileler tatil için yurt dışını tercih ederken kimileri de ülkemizin tatil yörelerine doĞru yola çıkacak.

Peki bebek ve çocuklarla tatile giderken nelere dikkat etmek gerekiyor? Anadolu SaĞlık Merkezi Çocuk SaĞlıĞı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarla güvenli tatil yapmanın yollarını anlattı.

Uzun süren araba, uçak, tekne yolculuklarında çocuklarda araç tutması ya da bulantı gelişebileceĞini ve bu nedenle de çocukların aç karnına yola çıkarılmaması konusuna dikkat çeken Anadolu SaĞlık Merkezi Çocuk SaĞlıĞı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı; “Yola çıkmadan önce çocuk hafif bir şeyler (örneĞin; kraker – ekmek – elma suyu gibi) yemelidir. Araba yolculuklarında 2-3 saat sonra ara verilmesi ve temiz hava alınması bulantıları azaltabilir. ÇocuĞun pencereden dışarısını gözleyebilmesi saĞlanmalıdır. Çocuk, yolculuk sırasında uyuyabilirse ya da gözlerini kapalı tutup dinlenebilirse de yolculuk daha rahat geçer. Bu önlemlere karşın bulantı ve kusmaya hazırlıklı olmak için yedek kıyafet, ıslak mendil ve aĞzı kapalı torba bulundurmak faydalı olur” diyor.

Yola çıkarken bebeĞiniz ve çocuklarınız için yanınıza almanız gerekenler

Bebekler için çok sayıda ince pamuklu atlet, body, şort gibi kıyafetlerin alınması gerektiĞini belirten Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, unutulmaması gerek eşyaları şöyle sıralıyor:

Ateş ölçer termometre, ateş düşürücü fitil ve şurup
BebeĞin beslenmesi ile ilgili tüm malzemeler (biberon, kaşık, kase, su bardaĞı vb.)
Islak mendil (parfüm – kolonya içermeyen)
Siperli (enseyi de koruyan) şapka, güneş alerjisi, böcek ve sinek ısırıklarına karşı kullanılabilecek serinletici jel, nemlendirici ve yanık kremi
Sıcak bölgelere tatile gidiliyorsa 50 koruyucu faktörlü güneş kremi
BebeĞin kendi özel şampuanı

Sıcak havalarda alınması gereken önlemler

Anadolu SaĞlık Merkezi Çocuk SaĞlıĞı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, sıcak havalarda alınması gereken önlemleri de şöyle sıralıyor:

Bebek ve çocuklara bol su ve meyve suyu verilmelidir.
Açken, uykusuz iken açık havada oynamasına izin verilmemelidir.
Gölgede, güneşin dik gelmediĞi saatlerde açık havaya çıkmalıdır.
Odası sık sık havalandırılmalıdır.
Bez kullanan çocukların pişik oluşumuna yatkınlıkları artar. Bezi, sık aralarla deĞiştirilmelidir. Ilık su ile günde bir ya da iki kez duş yaptırılmalıdır.