Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN VE DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Bu ve önümüzdeki yıllarda ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi açlıktan ziyade susuzluğun bizleri çok zorlayacağını gösterir. Ramazan ayında mide, barsak sistemine olan olumlu etkileri ve susuzluk giderme gibi faydalarından dolayı iftar menülerinin baş içeceği olarak demirhindi şerbeti doğru bir seçim olacaktır.

Susuzluk giderici olarak ünlenen bu bitki Osmanlı tıbbı ve mutfağına da girmiştir. Susuzluğu kesmesi, kusma, ateş ve iç sıkıntısına iyi gelmesiyle tarihte ünlüdür. Meyveleri, yaprakları, tohumları geleneksel tıpta kullanılır.

Günümüzde ne yazık ki çokça tüketilen asitli içeceklerin yerine geçebilecek çok iyi bir alternatiftir demirhindi şerbeti. Çoğumuz ramazan ayında kilo almaktan korkarız. Demirhindi kilo verme, kan kolesterol ve yağ düşürme gibi faydalarıyla da tam bu aya uygun bir meyve olduğunu bize gösterir.

Demirhindi meyvesinin A, B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir gibi mineralleri içermesi, 100 gramında 5 g gibi yüksek miktarda diyet lifi içermesi bu meyveyi tüketmemize bir başka neden.

Demirhindinin sağlık açısından faydalarını sıralarsak;

Demirhindi meyvesi kan lipitlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliğinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.(JambheshwarUniversity/2011)

Ağrılı ve şiş eklemlerde meyvesinin yenilebilen kısmı kullanılır.

Boğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir.

Ayrıca demirhindi suyu iltihabi göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.

Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir.

İçeriğinde bulunan A,C ve E vitaminleri, selenyumdan dolayı kanserle mücadele için iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur.(J.Ethnopharmacol/2010)

Meyvesinin yenilebilen kısmına 1 lt kaynatılmış su eklenerek 1 saat bekletilir. Biraz bal ile tatlandırılır. Bu su içilerek ateş düşürücü olarak fayda verir.

Sindirime yardımcıdır. Kabızlık giderici olarak çok iyi sonuç verir. Laksatif etkisi Afrika ülkelerinde yıllardan beri bilinir ve tedavide kullanılır.

Cilt inflamasyonlarında kullanılır.Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır.
Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metaboliksendrom tedavisinde etkindir. (ZahedanUniversity/2011)
Barsak spazmlarında rahatlatıcı etkisi mevcuttur.(University of Malakand/2010)
Ülser tedavisinde yeni bir ajan olabilir. Çünkü ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi bulunur.(RayatandBahraInstitu/2011)
Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir.

Özellikle şerbeti susuzluk giderici ve hararet önleyici olarak yüzyıllardan beridir kullanılır.

Demirhindi Şerbeti:

Malzeme:
400 gr demirhindi
2 litre su
150 gr toz şeker ya da bal
1 çubuk tarçın
1/4 kibrit kutusu büyüklüğünde zencefil
İstenildiği takdirde karanfil

Tarif:
Demirhindi, tarçın, karanfil, su ve zencefili akşamdan bir tencereye koyun, sabaha kadar dursun. Daha sonra bütün bu malzemelerin olduğu tencereye şekerini de ilave edin. Bu karışımı tencerede kaynatıp tülbentten geçirin. Şeker yerine bal ile tarifi gerçekleştirmek istediğiniz takdirde malzemeler kaynatılıp, tülbentten geçirildikten sonra soğumaya yüz tuttuğunda balı ilave edip servis edebilirsiniz.

Dyt. Gülşen Lükel
Özel Büyükçekme Kolan Hastanesi