Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN BAYRAMI’NDA VE SONRASINDA DENGESİZ BESLENME KİLO ALDIRIYOR

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, beslenme düzenlerinde meydana gelen değişiklikler ve öğün sayısındaki azalma ile birlikte, bayramdan itibaren daha fazla yemek yemeye yatkın olduklarını gözlemliyoruz. Bunun sonucunda bayram süresince ve sonrasında hazımsızlık, mide problemleri gibi bazı sağlık problemleri sıkça ortaya çıkabiliyor. Bayram ziyaretlerinde yenen aşırı tatlı besinler, hamur işleri, çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirdiği gibi, hızlı kilo alımına da sebep olabiliyor. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi – Ataşehir Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay, bayram sonrasında nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatıyor.

Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar konusunda dikkatli olmak, aşırı besin tüketmemek, fiziksel aktivite artırımına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Tatlı tüketilmesi isteniyorsa, şerbetli ve hamurlu yüksek enerji içeren tatlılar yerine, sütlü tatlılar daha iyi bir tercihtir. Güne kahvaltı ile başlamak, öğün atlamadan, her bir besin grubundan ana ve ara öğünlerde yeterli miktarda tüketmek, tüketimde aşırıya kaçmamak, besinleri azar azar ve sık sık tüketirken, yavaş yavaş ve iyi çiğnemek, gün boyunca yaklaşık 1,5 – 2 lt su içmek ve metabolizma hızının artırılması için düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunmak, hareket etmek sağlığın korunması adına yapılması gerekenlerdir.

Beslenme ile Bağlantılı Sorunlar ve çözüm önerileri

Kabızlık

Kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık hissi verebileceği gibi uzun süreli tedavi edilmediği zaman hemoroide ve kanamalara yol açabilir.

Sebepleri: Liften fakir beslenme, yeteri kadar su içmeme ve rafine gıdalardan çok tüketme

Çözümü: Bol su içilmeli, liften zengin beslenilmeli ve rafine edilmiş gıdalar yerine tam buğday unundan yapılmış kompleks gıdalar tüketilmeli.

Hazımsızlık ve Gaz

Sebepler: Çok aşırı yemek, çok yağlı yiyecekler ve kızartma yemek, gaz yapıcı gıdalardan fazla yemek (yumurta, lahana, gazlı içecekler gibi) ve çok hızlı yemek

Çözümü: Yemeğinizi ağır yiyin, özellikle gaz yapıcı gıdalardan ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Gazlı içecekler yerine su ve meyve suyu için.

Düşük Tansiyon

Aşırı terleme, halsizlik hali, bacaklarda halsizlik, ayağa kalkmada zorlanma, soluk ten rengi düşük tansiyondan kaynaklanabilir. Genellikle akşam üstlerine doğru daha da belirginleşir.

Sebepleri: Az su tüketimi, vücudun tuzsuz kalması

Çözümü: Serin yerde bulunmaya çalışın ve bol bol su için . Soda tuz alımı konusunda yardımcı olacaktır.

Düşük Kan Şekeri

Halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk, konsantre olamama, çabuk sinirlenme, el titremesi,

fiziksel aktivite yapamama, çarpıntı, ve başağrısı kan şekerinin normalin altına düştüğünü gösterir.

Sebepler: Çok fazla şeker ve içerisinde şeker içeren gıda tüketimi, beyaz undan yapılan gıdaların fazla tüketimi. Bu tür gıdalar çok tüketildiği zaman çok fazla insulin salımına sebep olur, bu da kan şekerinin düşüşünü tetikler.

Çözümü: Çok şekerli ve unlu gıdalar yemekten kaçının.Hafif ama doyurucu gıdalardan yemeye özen gösterin.