Genel SağlıkHABERLER

POLENLER UYKUNUZU BÖLMESİN…

Güneşin yüzünü göstermeye başladığı bahar aylarında mevsimsel hastalıklar kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemlerde en fazla etkili olan rahatsızlığın halk arasında “bahar nezlesi” olarak bilinen alerjik rinit olduğunu belirten Hisar Intercontinental Hospital’dan Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Aydilek, bahar aylarında artan polen ve tozların pek çok insanı etkilediğini ve tedavi edilmeyen rinitin ileride astıma ve bronşit gibi tehlikeli hastalıklara sebep olduğunu vurguluyor.

Alerjik rinit ağaç, çiçek ve otlardan yayılan polenler, ev tozları, yünlü giysiler, halı ve yorganlarda yaşayan mite adlı minik böcekler, hayvan tüyleri, mantarlar, çeşitli kimyasal maddeler ve gıda katkı malzemelerinden kaynaklanıyor. Alerjisi olan kişinin bu maddelerden herhangi birini soluması ya da teması halinde hastalık kendini göstermeye başlıyor. Belirtileri ise burunda saydam akıntı ve tıkanıklık, gözlerin yaşarması ve göz altlarında koyuluk, geniz akıntısı, kulak-burun-boğaz kaşıntısı, hapşırık, öksürük, balgam ve nefes almanın zorlaşması.

Hisar Intercontinental Hospital Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Aydilek, alerjik rinitin bahar aylarında etkisini artırdığını belirterek “Hastalar, solunum yolundaki şikayetler sebebiyle geceleri düzenli uyku uyuyamıyor, bu yüzden hastalık yorgunluk, iştahsızlık ve sinirlilik gibi problemleri de beraberinde getiriyor. İleri vakalarda sinüzit ve ortakulak iltihabı oluşumuna da sebep olabiliyor. Araştırmalara göre tedavi edilmeyen alerjik rinit vakalarının yaklaşık yüzde 25’i ilerleyen yıllarda astım ve bronşite dönüşüyor. Bu nedenle hastalığın ilk döneminden itibaren dikkatli ve ciddi şekilde tedavi edilmesi gerekir.” dedi.

Rinit vakalarında hastanın hangi maddelere karşı alerjisi olduğunun tespiti için alerji testi yapılıyor. Yapılan teste göre kişinin neye alerjisi varsa, ondan uzak durması tavsiye ediliyor. Polenlere alerjisi olanların, bu maddelerin havada en çok bulunduğu sabah 05.00 ile 10.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları, açık havada ağız ve burnu kapatan maske kullanmaları öneriliyor.

Evlerde tuvalet ve banyo kokuları ile böcek ilacı kullanılmaması, duvardan duvara halı döşenmemesi ve özellikle hastanın yattığı odada çok az eşya bulundurulması ve odanın her gün dikkatlice temizlenmesi gerekir. Alerjik rinit hastasının bulunduğu evde, hatta balkonunda bile sigara içilmemeli ve hastanın yün ve kuş tüyü yastık-yorgan kullanmaması, evinde evcil hayvan bulundurmaması gerekir. Rinitli hastalara banyodan sonra saçını hemen kurutması, deodorant, sprey, parfüm, kokulu deterjan ve alerjik katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak durmaları önerilir. Alerjik rinit tedavisi, koruyucu önlemlerin yanında çeşitli ilaçlarla desteklenerek yapılıyor. Hastanın durumuna göre hap ve burun spreyi veriliyor ve ilaçlarla tedavi edilemeyen hastalara da aşı uygulanıyor.

Bahar nezlesi olanlar ne yapmalı?

•Tozlu ve polenli ortamlardan kaçınılmalı.
•Bahar aylarında açık havada maske kullanılmalı.
•Evde hayvan ve bitki beslemekten kaçınılmalı.
•Tüylü-yünlü battaniye, halı ve kilim yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edilmeli.
•Deodorant, parfüm, oda kokusu ve kokulu deterjan kullanılmamalı.
•Özellikle yatak odası her gün temizlenmeli.
•Katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalı.

Prof. Dr. Recep Aydilek
Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Hisar Intercontinental Hospital