OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKMANIZI SAĞLAYACAK ÖZEL ÖNERİLER
Fazla kilolarınızı kabullenmeyin, sağlıklı beslenin, kararlı olun!
Obezite, hem ülkemizde hem de dünyada giderek büyüyen bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 66’sı obezite tehlikesiyle karşı karşıya. Yaşanan bu artışın en önemli sebepleri ise modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme ve fast food tüketimindeki artış. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, 22 Mayıs Obezite Günü öncesinde risk faktörleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veriyor.
Günlük alınması gereken enerji, harcanandan fazla olduğunda vücutta yağ oranı artıyor ve obezite ortaya çıkıyor. Obezite, vücut kitle endeksinin hesaplanmasıyla belirleniyor. Vücut kitle endeksi 25-30 arasında olanlar obez, 30-35 arasındakiler ise aşırı obez olarak değerlendiriliyor.
1- Obezitenin en önemli sebebi genetik, ama baş etmek mümkün
Obezitenin başlıca ve değiştirilemez sebeplerinden biri genetik. Ancak genetiğin arkasına sığınıp bunu kader gibi görmemek gerekiyor. Eğer genetiğimizde obezite varsa beslenme alışkanlıklarını tek tek gözden geçirmek ve bu doğrultuda bir düzen oluşturmak şart. Genlerinizde obezite olsa bile doğru beslenme ile ideal kiloda olmak mümkün hale geliyor.
2- Kadınların iş hayatı obezitede artışa neden oldu
Obezitenin diğer ikinci önemli bir sebebi ise hazır ve yarı hazır gıdaların tüketiminin artması. Bu artışın nedeni kadınların eskiye oranla iş hayatında çok daha fazla yer edinmeleri. Daha kısa zamanda hazırlanması sebebiyle tercih edilen bu tarz gıdalar içerikleriyle sağlığımızı tehdit ederken, yüksek kalorileriyle de obeziteye neden olabiliyor.
3- Hareketsizlik hem sağlık hem de sosyal hayat için tehlikeli
Hazır gıda tüketimindeki artışın yanı sıra fiziksel aktivitedeki azalma, obeziteyi tetikliyor. Bilgisayar, televizyon gibi teknolojik cihazlara olan ilginin artmasıyla karşımıza çıkan hareketsizlik tablosu sadece obezite için değil, sosyal yaşam için de tehlikeli hale geliyor. Çocukların ve gençlerin birçoğu artık arkadaşlarıyla parkta bahçede oynamak yerine sanal oyunları ve sanal iletişimi tercih ediyor. Bu hareketsizlik beraberinde obeziteyi, obezite de beraberinde hareketsizliği getirerek kısır bir döngü oluşturuyor.
Obeziteyle Başa Çıkmanın 7 Yolu
1- Kilonuzu kabullenmeyin. Fazla kilolarınızdan sadece görüntünüz için değil sağlınız için kurtulmayı hedefleyin
2- Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek yanlışlarınızı bulup onları değiştirmeye çalışın. Bu değişiklikleri yapabilmek için gerekirse uzman desteği alın.
3- Uzmanın önereceği diyete kendinizi hazır hissettiğinizde başlayın.
4- Kilolarınızdan kurtulmak için acele etmeyin. Kendinize uzun bir süre verin ve kilo vereceğinize inanın.
5- Diyet yaparken çevrenizdekilerin sizi kötü yönde etkilemesine izin vermeyin. Gerekiyorsa diyet yaptığınızı kimseyle paylaşmayın.
6- Kilo veremediğiniz zamanlarda diyeti bırakmayı düşünmeyin, aksine bunun çözüm olmayacağını düşünüp sabırlı olmayı deneyin.
7- Diyet yaparken fiziksel aktivitenizi de artırmaya çalışın. Fakat, “Ben spor yapamıyorum, sadece diyetle de kilo veremem” diyerek motivasyonunuzu kötü yönde etkilemeyin.