Genel SağlıkHABERLER

MEME KANSERİNDE YENİ GELİŞMELER

ABD’nde yapılan araştırmaya göre Herceptin adlı ilaç, tehlikeli meme kanseri tümörlerine erken teşhiste uygulanırsa kanserin tekrar etme riskini azaltıyor…

Herceptin, sadece belli meme kanserlerinde etkili oluyor

Herceptin bugüne değin ilerlemiş kanser vakalarının tedavisinde kullanılıyordu.

Önde gelen kanser uzmanları, klinik deneylerde Herceptin ilacının kanserin ilk aşamalarında da olumlu sonuç verişini çok etkileyici bulduklarını söylediler.

Binlerce kanser hastası kadın Herceptin’in kanser teşhisiyle eş zamanlı verilmesi için bir kampanya yürütüyordu.

Bunun üzerine 3000 denek üzerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırma, bir yıl boyunca kanserin ilk aşamasında Herceptin alan kadınların yüzde 50’sinde tümörün tekrar etme riskinin ortadan kalktığını ortaya koydu.

Traztuzumab adıyla da bilinen Herceptin, HER2 proteinini hedef alıyor.

Bu proteinin aşırı miktarda bulunması meme kanseri tümörünü özellikle tehlikeli kılıyor.

Herceptin’in etkin olduğu tehlikeli meme kanseri vakalarının bütün meme kanserleri arasındaki payı yaklaşık dörtte bir kadar.

Bu son veriler ışığında Herceptin’in üretici firması Roche ilacın kanserin ilk aşamasında da kullanılması için izin isteyecek.

İngiltere Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer onay sürecinin hızlandırılması için düğmeye bastı fakat Herceptin’in erken teşhiste alınmaya başlamasının en iyimser tahminlere göre önümüzdeki ilkbahara kalacağı söyleniyor.

Yıllık maliyeti 53 bin dolar

İngiltere’de Kanser Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Ian Smith, HER2 proteinine karşı etkin olan Herceptin’in meme kanseri vakalarının sadece bir bölümüne faydası dokunacağını; ”fakat bu azınlık için hayati önemde bir değer taşıdığını” söylüyor.

Yıllık tedavi maliyeti 53 bin doları bulan Herceptin çok pahalı bir ilaç.

Muhabirler, bu nedenle İngiltere dahil Avrupa’nın birçok ülkesinde sağlık yetkililerinin bugüne kadar Herceptin’i ulusal sağlık sigortasına dahil etmeye gönülsüz davrandığını düşünüyor.

Ancak milyonlarca kadının hayatını kurtarabileceğine işaret eden veriler ilacın maliyetinden duyulan çekinceleri geri plana itiyor.