Genel SağlıkHABERLER

KADINLARIN KORKULU RÜYASI “İDRAR KAÇIRMA”DAN 30 DAKİKALIK BİR OPERASYON İLE KURTULMAK MÜMKÜN

İdrar kaçırma, menopoz sonrasında kadınların en büyük problemlerinden biridir. Bu konuda hassas davranarak tedavi yöntemlerini öğrenmek için bir kadın doğum uzmanına başvurmak çok önemlidir.

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Remzi Aydın, “Ürojinekoloji ve kadınlarda idrar kaçırma” hakkında bilgi verdi

ÜROJİNEKOLOJİ NEDİR?

Ürojinekoloji, idrar tutamama ve vajen (hazne), rahim, idrar kesesi sarkması gibi hastalıkların tedavisi ile uğraşan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nın alt uzmanlık alanıdır.

Genital organların sarkması ise çoğunlukla zor ve sık doğumlar, kronik öksürük ve astım hastalığı, ağır yük kaldırma, kronik kabızlık, aşırı şişmanlık gibi etkenlerin varlığında oluşur ve sonuç olarak “İdrar kaçırma” problemi oluşur.

İDRAR KAÇIRMA MENOPOZ SONRASI KADINLARIN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ…

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarını tutamaması problemine “İdrar kaçırma” denir. İdrar kaçırma, kadınlar için, özellikle de menopoz sonrası dönemdekiler için çok büyük bir sağlık problemi olmakla birlikte, sosyal ve hijyenik sorunlara da neden olur.

HER 5 KADINDAN BİRİ “İDRAR KAÇIRMA” PROBLEMİYLE SAVAŞIYOR!

İdrar kaçırma menopoz öncesi kadınların yaklaşık % 10 ila %30’unu, menopoz sonrası kadınların ise % 35 ila % 56’sını etkileyen bir hastalıktır.

EN ÖNEMLİ NEDEN “GENETİK YAPI”…

Kadınlarda idrar kaçırma şikayetlerinin en önemli nedeni genetik yapıdır. Bağ dokusu, kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan bireylerde, bu problem sıklıkla oluşur.

Diğer nedenleri ise;

Kronik solunum yolu hastalıkları

Zor doğumlar

Daha önce geçirilen vajinal operasyonlar

Menopoz

Radyasyon tedavisi

Kronik kabızlık

TEDAVİSİ MÜMKÜN

İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif (yani cerrahi olamayan) yöntemler uygulanabilir. Seçenekler arasında aktif egzersiz, elektrikle uyarma, ilaç tedavilerini, vaginal pesser cihazı ile uygulanan tedavileri sayabiliriz.

NASIL EGZERSİZLER YAPILABİLİR?

Kegel egzersizleri: İdrarı tutmaya yarayan kasları güçlendirmek için, bu kaslar en az 10 kere, 4 – 5 saniye boyunca kasılı tutulmaya çalışılır. Bu hareketin gün içinde 5 -10 kere tekrarlanması yararlıdır.

Kone egzersizleri: Vajene konulan konik aletlerle yapılan egzersizler.

15 – 30 DAKİKALIK OPERASYON İLE TEDAVİ…

Konservatif tedavilere uygun olmayan hastalar için cerrahi tedavi, önemli bir seçenektir. Eskiden uzun süreli yatmayı gerektiren ve uzun dönemli başarı oranı düşük operasyon tekniklerinin yerini, günümüzde genel anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen, maksimum 30 dakikada uygulanan operasyonlar almıştır.