Genel SağlıkHABERLER

GRİP Mİ YOKSA SOĞUK ALGINLIĞI MI?

Kışı karşıladığımız şu günlerde grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış meydan gelmekte. Çoğumuz için grip ve soğuk algınlığı aynı hastalıktır.

Oysa ikisi benzer belirtiler gösterselerde farklı hastalıklardır. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Arzu Yalçın grip ve soğuk algınlığının farklarını anlattı.
Soğuk algınlığı , diğer adıyla nezle genellikle kış aylarında görülür. 1’den fazla virüs bu hastalığa neden olabilir. 2 – 5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösterir. Tablo genellikle 1 hafta sürer. Genellikle ateşsiz seyreder. Titreme, boğaz ağrısı, boyunda büyümüş lenf nodu genellikle gözlenmez. Hastalık süresi 14 günü geçiyorsa ikincil bakteriyel enfeksiyonlar düşünülmelidir.
Grip ise bir başka virüs olan İnfluenza’nın neden olduğu bir enfeksiyondur. Oldukça değişik alt grupları olabilen bir virüstür. En önemli özelliği 39 – 40 C ‘leri bulabilen ateşe sebep olabilmesidir. En yaygın belirtisi eklem ve kas ağrılarıdır. Ateş inatçıdır, eşlik eden şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda rahatsızlık hissi, baş ağrısı; hatta ishal, bulantı, kusma gibi mide – bağırsak belirtileriyle de kendini gösterebilir. Soğuk algınlığına göre çok daha ciddi bir enfeksiyondur. Pandemik yani dünya çapında salgınlar yapabilir. Geçmişte bu salgınlarda ciddi ölümler görülmüştür.
özellikle yaşlı, bakıma muhtaç, diyabetik, KOAH, astım, kronik kalp hastalığı gibi hastalıkları olanların, toplu yerlerde yaşayanların , sağlık ekibi gibi riskleri olanların aşılanması gerekmektedir. Ek hastalıkları olan kişilerde pnömoni, yani zatüree, çocuklarda orta kulak iltihabı, sinüzit gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilmektedir.