ADET DÜZENSİZLİĞİNİ ÖNEMSEYİN!
Sık sık ve çok az miktarda idrara çıkmak ve idrar yaparken yanmanın, en sık görülen idrar yolu enfeksiyonu bulguları olduğu dile getirildi.
Ferti-jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Op. Dr. Seval Taşdemir, ailem.com’a yaptığı açıklamada, akıntı ve genital bölgedeki kaşıntının en sık görülen nedeninin mantar enfeksiyonu olduğunu söyledi.
Ferti-jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Op. Dr. Seval Taşdemir, ailem.com’a yaptığı açıklamada, akıntı ve genital bölgedeki kaşıntının en sık görülen nedeninin mantar enfeksiyonu olduğunu söyledi. Taşdemir, kadınların %75’inin yaşamları boyunca en az bir defa mantar enfeksiyonu geçirdiğini belirterek, Candida albicans olarak adlandırılan mantarın, vajinal florada yer alan mikroorganizmalardan biri olduğunu kaydetti.
Taşdemir, “Bu mantarlar kontrolsüz olarak çoğaldıklarında vajinal enfeksiyon ve yakınmalara yol açar. En sık görülen yakınma genital bölgede şiddetli kaşıntı ve yanmadır. Beyaz peynirimsi bir akıntıya neden olan bu enfeksiyonun tanısı akıntı örneğinde mantarların görülmesi ile konur. Bu enfeksiyonlar antifungal krem, tablet veya vajinal ovüller (mantarlara etkili olan ilaçlar) ile tedavi edilebilir. Diğer bir nedense Trikomonas vajinalis adı verilen parazit hem erkek hem de kadınlarda genital enfeksiyonlara yol açar. Erkeklerde genellikle herhangi bir yakınmaya neden olmayan bu parazit, kadınlarda kötü kokulu ve yeşil renkli akıntıya, idrar yaparken yanma, kaşıntı ve tahrişe yol açar. Bu enfeksiyon tespit edildiğinde mutlaka eşlerin beraber tedavi edilmesi gerekir. Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması enfeksiyonun bulaşma riskini azaltır” dedi.
Lekelenme normalmidir?
Op.Dr. Seval Taşdemir, iki adet arasında çoğu zaman lekelenme tarzında olan, bazen 1-2 gün süren yumurta çatlama kanaması olabileceğini vurgulayarak, iki kanama arasında yer alan lekelenmeler ve kanamalar görüldüğü durumlarda hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
Taşdemir, hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, endometrial hiperplazi yani rahim içini döşeyen tabakanın fazla büyümesi, myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserinin bu tip düzensizliklere yol açabildiğini ifade etti.
Sık idrara çıkma
Sık sık ve çok az miktarda idrara çıkmak ve idrar yaparken yanmanın, en sık görülen idrar yolu enfeksiyonu bulguları olduğunu dile getiren Op. Dr. Taşdemir, “İdrar bulanık ve kanlı olabilir. Halsizlik ve kasık bölgesinde ağrı da bu yakınmalara eşlik edebilir. Enfeksiyon böbreklere ilerlerse ateş, bulantı, kusma, bel ve sırt ağrısı görülür. İdrar örneğinin mikroskopik incelemesi ve idrar kültürü yapılarak enfeksiyona yol açan mikroorganizma belirlenir. Enfeksiyona yol açan mikroorganizma belirlendikten sonra enfeksiyon uygun antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir” diye konuştu.