GenelgeMEVZUAT

DÖNER SERMAYE KAYNAKLARINDAN YAPILACAK IHALELERDE UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLARA ILIŞKIN SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGESI

DÖNER SERMAYE KAYNAKLARINDAN YAPILACAK IHALELERDE UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLARA ILIŞKIN SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGESI

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

Sayı : B.100.APK.0000000/725(726) 22 Şubat 2005

Konu: Döner Sermaye Kaynaklarından Yapılacak Olan

Ihalelerde Uyulması Gereken Usul ve Esaslar

…………VALILIĞINE

(Il Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE

2005/29

Bilindiği üzere 01.01.2003 tarihinden itibaren kamu alımlarında 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu Ihale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine göre hareket edilmektedir. 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 2 nci maddesinin (a) bendi ile, döner sermayeli kuruluşlar da Kanun kapsamına alınmıştır.Anılan Kanun gereği, 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu Ihale Sözleşmeleri Kanununa ilişkin bütün mevzuatı, standart ihale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek Kamu Ihale Kurumu’nun görevleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle öncelikle kurumlarımızın döner sermaye kaynaklarından yapacakları alımlarda, anılan Kanunlarla birlikte Kamu Ihale Kurumunca çıkartılan ikincil mevzuat hükümlerine göre hareket etmeleri gerekmektedir. Söz konusu mevzuata Kamu Ihale Kurumunun www.kik.gov.tr sitesinden ulaşılabilir.

Bununla birlikte her ne kadar ihalelerde uygulamayı yönlendirme görevi Kamu Ihale Kurumuna verilmiş olsa da, Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşların döner sermaye kaynaklarından yapmış oldukları ihalelerde uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve kurumlarımız arasındaki uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen hususların açıklanmasında fayda mülahaza edilmiştir.

I– GENEL ESASLAR

4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nu ve 4735 sayılı Kamu Ihale Sözleşmeleri Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak çıkartılmış ikincil mevzuatın sağlıklı bir şekilde uygulanmasının en önemli unsurlarından biri, kurumlarımızda gider tahakkuk memuruna bağlı satın alma birimlerinin kurulması ve bu birimlerde yeteri kadar idari, mali, teknik ve sağlık konularında bilgi ve deneyim sahibi personelin görevlendirilmesidir.Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’na göre ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usuller olup, diğer ihale usulleri kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir.Birkaç istekli tarafından karşılanması mümkün olan ihtiyaçların kısmi teklife açık olarak (kalem kalem ) ihale edilmesi (örneğin ilaç, serum, tıbbi sarf malzemeleri, demirbaş ve gaz alımları gibi), kit karşılığı cihaz edinme ihaleleri gibi gruplandırılabilecek ihtiyaçların temininde ise grup halinde ihaleye çıkılması hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir

Eşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da uygulama yönetmeliklerinde yer alan bazı hükümlerin aşılabilmesi amacıyla, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünerek yapılması mümkün değildir.

Ihale Yetkilisi

21 Ağustos 2003 tarihli ve 1931 sayılı (Genelge No:2003/99) Genelgemiz ile; Döner Sermayeli Kurum ve Kuruluşlarımızda hizmetin daha etkin ve süratli yürütülebilmesi amacıyla; Bakanlık Makamından alınan 19.08.2003 tarih ve 2996 sayılı Onay ile Kurum Müdür ve Baştabibi ile Sağlık Müdürüne kurum ihtiyaçları için yapacakları ihalelerde (Döner sermaye kaynaklı), limite bağlı olmaksızın ( izin alınması gerekli hallerde izin almak kaydıyla) ihaleye çıkabilme, ihaleleri tasdik ve ihalelerle ilgili sözleşme yapma yetkisi verilmiştir.

Eşik Değer

Döner Sermaye kaynaklı yapılacak alımlarda eşik değer olarak 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 8 inci maddesinin (b) bendi için belirlenen ve her yıl Kamu Ihale Kurumunca güncellenen parasal değer (2005 yılı için mal ve hizmet alımlarında 756.438,00-YTL., yapım işlerinde 16.641.656,00-YTL’dır.) esas alınacaktır.

Ihale Dokümanları

Bilindiği üzere isteklilerin ihaleye teklif verebilmeleri için ihale dokümanını satın almaları zorunludur. Ihale doküman bedelinin dokümanın basım maliyetini aşmayacak ve rekabeti engellemeyecek bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Bazı firmaların ihale dokümanını idareden teslim almaksızın (Standart Form ― KIK005.0/…Ön Yeterlik/Ihale Dokümanının Satın Alındığına Ilişkin Form düzenlenmeden) dışarıdan ihale muhteviyatını inceleyip doküman bedelini ilgili hesaba yatırmak suretiyle idareye teklif dosyası sunduğu görülmektedir. Bilindiği üzere Tip Idari Şartnamelerde; “Ihale dokümanının satın alındığına dair belge” nin teklif dosyası içerisinde istekliler tarafından sunulmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. Ihale dokümanının satın alındığına dair belge olarak; bedelin ödendiğine dair dekont/makbuz ile birlikte Standart Form ― KIK005.0/… Ön Yeterlik/Ihale Dokümanının Satın Alındığına Ilişkin Formun (Bu formun iki nüsha halinde doldurularak bir suretinin istekliye verilmesi gerekmektedir.) istenmesi gerekmektedir.

Ortak girişim olarak teklif verecek olan isteklilerden en az bir ortağın Kapasite, araştırma geliştirme, standart ve kaliteye ilişkin belgeleri sağlaması yeterli olduğundan, mevzuata aykırı olarak bu belgelerin tüm ortaklardan istenilmemesi gerekmektedir.

Kanun, Uygulama Yönetmelikleri ve diğer mevzuat ile belirlenmiş olan kurallar üzerinde idarenin değiştirme ve kaldırma gibi herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır. (Örneğin: Iş deneyim belgesi olarak ihale veya ön yeterliğin ilk ilan tarihinden geriye doğru son beş yılda yapılan işler kabul edileceği mevzuat ile düzenlendiği halde bu süre üzerinde değişiklik yapılarak son iki yıl, son üç yıl gibi düzenlemeler yapıldığı görülmektedir.) Ihale dokümanı düzenlenirken sadece idarenin yetkisinde olan hususlarda düzenleme yapılması gerekmektedir.Ihale dokümanı kapsamında yer alan sözleşme tasarısı hazırlanmadan ihaleye çıkılmaması gerekmektedir.

Ihale ve/veya ön yeterlik dokümanında, referans belgesinin zorunlu belge olarak istenilmemesi, istenilecekse referans belgesi yerine iş deneyim belgesi istenilmesi gerekmektedir.Ihale ve/veya ön yeterlik dokümanını “compact disc (CD)“ ortamında hazırlayarak aday veya isteklilere satmak isteyen idarelerin, 2004 Yılı Kamu Ihale Genel Tebliği’nin birinci bölümünün IX-D maddesinde belirtilen güvenlik tedbirlerini almaları ve belirtilen diğer esaslara uymaları gerekmektedir.Ihale ve ön yeterlik dokümanının, ilk ilanın yayımlandığı gün isteklilerin görebileceği ve satın alabileceği halde hazır bulundurulması gerekmektedir.

Ihalelerin yabancı isteklilere açılması ve yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmasında;

Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin üzerinde olan ihalelerin yerli ve yabancı isteklilere açık olması gerekmektedir. Ancak yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan ihalelerde ihaleye sadece yerli isteklilerin katılması hususunda ihale dokümanlarına hüküm konulabilir.Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin üzerinde olan ihalelerde; hizmet alımları ve yapım işlerinde bütün yerli istekliler lehine, mal alımlarında ise 2004 Yılı Kamu Ihale Genel Tebliği‘nin “VI-C Yerli Malı Belgesi” başlığı altında yer alan malları teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması hususunda ihale dokümanlarına hüküm konulabilir.Ihale onay belgesine bütçe yılı ve harcamanın hangi kalemden yapılacağının mutlaka yazılması gerekmektedir.Ilaç, sarf malzemesi vb. toplu alım ihalelerinde ihale dokümanının her kalem için ayrı ayrı teklif verilebilecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Teknik şartnamelerin kurulacak komisyon tarafından iyi bir araştırma yapılarak, herhangi bir marka, model veya firmayı tarif eder nitelikte olmamasına, diğer rekabeti engelleyici unsurlar taşımamasına ve kurumun ihtiyacına cevap verecek özelliklere sahip olmasına dikkat edilerek hazırlanması gerekmektedir.Hizmet ihalelerine ait şartnamelerde çalıştırılacak işçilerin sayılarının ve niteliklerinin açıkça belirtilmesi (örn: 1 aşçıbaşı, 5 aşçı, 10 garson, 2 kaloriferci gibi) gerekmektedir.

Iş Deneyim Belgeleri

Ihalelerde isteklilerden istenen Iş Deneyim belgeleri ihalenin sonuçlandırılmasında, özellikle hizmet alımı ihalelerinin sonuçlandırılmasında büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, iş deneyim belgelerinin düzenlenmesinde azami özen gösterilmesi, firmalar tarafından hazırlanan belgelere doğrudan doğruya imza koymak yerine, talep edilen iş deneyim belgesinin bizzat idare tarafından hazırlanması, hizmet tanımının ve sözleşme tutarının doğru yazılması, firmanın ticaret sicil gazetesindeki unvanının kısaltma yapılmadan adının tam olarak yazılması, ticaret sicil numarasının ve bağlı olduğu ticaret odasının adının açıkça gösterilmesi gerekmektedir.Iş deneyim belgesinin, teklif edilen bedeli hangi oranda karşılaması gerektiğine ilişkin oranın ihale dokümanında mutlaka gösterilmesi, bu oranın mal ve hizmet alımlarında teklif edilen bedelin %25’inden az ve %50’sinden fazla olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Özel kurum ve kuruluşlardan alınan iş deneyim belgelerinin ekinde bulunması gereken belgelerin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ilanlar

Şartları oluşmadan düzeltme ilanlarının yapılmaması ve zeyilname düzenlenmemesi; düzeltme ilanlarının yapılması ve zeyilname düzenlenmesi konularında, 4734 sayılı Kanunun 26 ncı ve 29 uncu maddelerinde belirtilen süre ve esaslara dikkat edilmesi gerekmektedir.Ihale ve/veya ön yeterlik ilanları hazırlanırken Kanun‘da belirtilen zorunlu hususların tamamının bulunup bulunmadığına ve ihale dokümanında olmayan hususlara ilanda yer verilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.Ihale ve/veya ön yeterlik ilanlarının yayımlanmasında Kanun‘da belirtilen sürelere, nerelerde ve kaç defa yayımlanması gerektiğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Teminatlar

Isteklilerce ihaleye sunulan teklif dosyası içerisindeki geçici teminat mektuplarının gerek görüldüğünde ilgili bankanın veya özel finans kurumunun genel müdürlüğünden veya şubesinden teyidinin yapılması, kesin teminat mektuplarının ise, mutlaka teyitlerinin yapılması gerekmektedir.

Bazı isteklilerce idareyi yanıltmak maksadıyla kesin teminat mektubunun renkli fotokopisinin idareye verildiği, idare ile banka arasında yapılan teyit yazışmalarından ve sözleşme imzalandıktan sonra aslının bankaya iade edildiği tespit edildiğinden; teyit yazılarında, bankanın istekli adına idareye hitaben vermiş olduğu teminat mektubunun geçerlilik süresinden önce bankaya (istekli tarafından) geri iade edilmesi durumunda, ilgili bankanın bu teminatı işlemden kaldırmak üzere kabul etmeden önce idareye bilgi vermesinin istenmesi gerekmektedir.Ihale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. Ihale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminatın hemen iade edilmesi gerekmektedir.

Ilaç Alımları

Bilindiği üzere kurumlarımız tarafından yapılan ilaç ihalelerine imalatçı firmalar ile ecza depoları girebilmektedir. Ilaç fiyatları ise, Bakanlığımız tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle ilaç ihalelerinde ihale sonucu oluşan fiyatların Bakanlığımız tarafından belirlenen Depocu Azami Satış Fiyatlarının üzerinde olmamasına dikkat edilmesi,

Bununla birlikte, tekliflerin değerlendirilmesinde kurumlarımızca yapılan ilaç ihalelerinde genellikle depocu azami satış fiyatından ortalama %22-30 arasında indirim yapılarak fiyat teklif edildiği, bazen bu indirim oranlarını da aşan tekliflerin yapıldığı dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı Ihale Bilgi Sistemine aktarılan ilaç ihalelerine ait ihale fiyatlarının da göz önünde bulundurulmasına özen gösterilmelidir.Ilaç ihalelerinde sadece ecza deposu ve imalatçı firmaların ihaleye girebileceği, ilaç ambalajlarının hastane ambalajı olması, etken maddesi aynı olan ilaçların muadillerinin kabul edileceği, ayrıca ilaç kutu ve ambalajlarındaki fiyat kupürünün üzerine gelecek şekilde, ihaleyi alan firma tarafından büyük harflerle kırmızı renkte ve okunabilir puntoda; (miadı yaklaşan ilaçların değiştirilmesinde sorun olmaması için kurum ismi belirtilmeden) “IHALE MALIDIR SATILAMAZ” ibaresinin yazılması ve fiyat kupürlerinin delinmiş olarak teslim edileceği yolundaki hükümlerin şartnamelere konulması gerekmektedir.

Döner Sermayelerde 4734 Sayılı Kanunun 62 nci maddesini (ı) bendinin uygulanması

Döner sermaye kaynaklı yapılacak alımlarda 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 62 (ı) maddesinin uygulanması hususunda Kamu Ihale Kurumunca yayımlanan Tebliğler ile Bakanlığımızca yayımlanan 22 Mart 2004 tarih ve 1218 sayılı (Genelge No 2004/37) Genelge ve 13 Ağustos 2004 tarih ve 4349 sayılı (Genelge No 2004/105) Genelgelerimize göre hareket edilmesi gerekmektedir.2004 Yılında, 4734 Sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 21/f ve 22/d maddelerine göre yapılan alımlarda Kanunun 62/ı maddesinde belirtilen %10’luk limit aşıldığından Kamu Ihale Kurumundan uygun görüş alınabilmesi için yoğun bir talep ile karşılaşılmıştır.

Uygun görüş taleplerinin çoğunda geçerli gerekçeler bulunmadığından bahisle uygun görüş alınamamış ve kurumlarımız mağdur olmuşlardır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması noktasında, yıllık ihtiyaçların önceden tespit edilerek zamanında temin edilmesi ve açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulünün esas alınması, acil ve zorunlu ihtiyaçlar dışında 21/f ve 22/d maddelerinin kullanılmamasına özen gösterilmesi, 4734 sayılı Kanunun 21 ve 22 nci maddesinde sıralanan diğer bentlerde herhangi bir sınırlama olmadığının bilinmesi gerekmektedir.

Ilave Iş veya Iş Eksilişi

4735 sayılı Kamu Ihale Sözleşmeleri Kanunu’nun 4964 sayılı Kanunla değişik 24 üncü maddesine göre öngörülemeyen durumlarda sözleşme kapsamında ilave işlerin veya iş eksilişinin yapılması mümkün olabilmektedir. Ancak mal (ilaç, tıbbi malzeme gibi) ve hizmet (yemek, temizlik gibi) alımlarında, ilave işlerin veya iş eksilişinin yapılabilmesi için ihalelerin mutlaka birim fiyat teklif almak suretiyle yapılması gerekmektedir.

Diğer Hususlar

5018 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca anılan Kanunun 81 inci maddesinin (b) bendi, 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yürürlüğe giren hüküm ile, 832 sayılı Sayıştay Kanununun 30, 32, 33, 36, 37 nci maddeleri ile diğer maddelerinin 5018 sayılı Kanuna aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmış olup, daha önce döner sermaye kaynaklarından yapılan ihalelere ait sözleşme dosyalarının, Sayıştay tarafından yapılan tescil ve kayıt işlemleri artık yapılmayacaktır.01.01.2005 tarihinden itibaren 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında yer alan petrol ürünleri fiyatlarının serbest bırakılmış olması nedeniyle, bu tarihten sonraki alımlarda anılan ürünler için fiyat farkı ödenmesi mümkün olmayacaktır.

Daha önceki Genelgelerde Yataklı Tedavi Işletme Yönetmeliğine göre, Muayene Kabul Komisyon Başkanı Hastane Müdürü olduğundan, ihale komisyonlarında Hastane Müdürünün görevlendirilmemesi istenmişti. Ancak 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu Ihale Sözleşmeleri Kanunu’na istinaden çıkartılan Muayene ve Kabul Yönetmeliklerinde Komisyonların kimlerden oluşacağına dair esaslar belirlendiğinden Hastane Müdürü’nün Ihale komisyonlarında görevlendirip görevlendirilmeme işi idarenin takdirine bırakılmıştır.Bilindiği üzere döner sermaye bütçeleri yıllık hazırlanmakta olup, ihalelerin de bütçe yılı ile sınırlı olması gerekmektedir. Bu nedenle ihale dokümanlarında işin bitim tarihinin mutlaka 31.12.200. olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanlar reddedilmeden önce teklif sahiplerinden yazılı açıklama istenilmesi, 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 38 inci maddesi ile 2004 Yılı Kamu Ihale Tebliğinin “XI- Tekliflerin Alınması Ve Değerlendirilmesi” başlığı altında yapılan açıklamalar doğrultusunda hareket edilmesi, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerekmektedir.Ihale sürecinde elden veya posta yoluyla yapılması gereken tebligatlardan, elden yapılmayanların iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla yapılması gerekmektedir.Temizlik ve yemek hizmet alımı ihalelerinde idarelerin ihaleye malzemeli veya malzemesiz olarak çıkabilme serbestisi bulunmakta olup, bu konuda idarelerin maliyet, teminde kolaylık, verimlilik ve sair etkenleri göz önünde bulundurarak kapsamlı bir analiz yapmak suretiyle ihale şekline karar vermesi önem arz etmektedir.

II – HIZMET ALIMLARI

A- Çalıştırılacak Işçi Sayısının Tespiti

Yardımcı Hizmetler Sınıfı personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin ihalelerinde çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde; Bakanlığın 06.12.2001 tarih ve 11706 sayılı Onayına istinaden, 26.10.1994 tarih ve 22093 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliğinde belirtilen Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personel Standardının uygulanması ve bu sayılara halen uygulanmakta olduğu gibi eğitim hastaneleri ile 300 ve daha yukarı yatak kapasiteli kurumlar için % 75 oranında, diğer kurumlar için % 50 oranında artış yapılarak ilave edilmesine devam edilmesi, ayrıca vardiya uygulayan hastanelerde bu oranlara % 30 ilave edilmesi, 28.12.2001 tarih ve 26980 sayılı Genelge ile duyurulmuştu.Ancak, uygulamada bazı tereddütlerin ve yanlış anlaşılmaların olduğu görülmüş olup, uygulama birliğinin sağlanması için; hizmet ihalelerinde azami çalıştırılacak işçi sayısının tespitine dair aşağıda bir örnek verilmiştir.

Örnek; 400 yataklı bir hastanenin yardımcı hizmetler sınıfı personel standardı 300, bu sınıfta çalışan eksik personel sayısı da 120 olduğunda bu sayıya, hastane 400 yataklı olduğu için standardın % 75’inin ilave edilmesi gerekmektedir.

Standardın % 75’i (225) + Eksik Personel (120 ) = Azami Çalıştırılacak Işçi Sayısı (345)

Ayrıca; Kurumun yardımcı hizmetler sınıfı personel standardının belirlenmesinde 24.07.2001 tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği ile Eki Cetvellerin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik” ile getirilen değişikliğin değil, değişiklik öncesi şeklinin (12.12.1995 tarih ve 22491 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği ile Eki Cetvellerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik) baz alınması gerekmektedir.

B-Hizmet Alımlarında Yemek, Yol Ve Giyecek

Bilindiği üzere, yıllardır hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçilerin yemek, yol ve giyecek ihtiyaçlarının ayni veya nakdi olarak istekliler tarafından karşılanacağına dair idari şartnamelere kurumlarımız tarafından hükümler konulmaktadır. Bu hükümlere istinaden işçilerin yemek, yol ve giyecek ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik maliyetler ise, yaklaşık maliyet (muhammen bedel) tespitinde dikkate alınmakta ve isteklilerden brüt asgari ücret ile öngörülen yemek, yol ve giyecek bedellerinin altında teklif vermemeleri istenmektedir. Sonuç olarak brüt asgari ücret ile, öngörülen yemek, yol ve giyecek bedelleri kurumlarımız tarafından karşılanarak uhdesinde ihale kalan firmalara ödenmektedir.Ancak uygulamada bazı sıkıntıların yaşandığı gözlemlenmiş ve bu sıkıntıların ortadan kaldırılması ile kurumlarımız arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Bakanlık Makamından alınan 17 Ocak 2005 tarih ve 196 sayılı Onay ile bundan böyle (sözleşmeye bağlanan ihaleler hariç olmak üzere);

Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarca, hizmet alımı kapsamında çalışan işçilerin yemek, yol ve giyecek ihtiyaçlarının istekliler tarafından karşılanmasının öngörüldüğü durumlarda;

a)Işçilerin yemek ihtiyaçlarının ayni veya nakdi olarak karşılanması için firmalara bir bedelin ödenmesi uygulaması yerine, yemek ihtiyaçlarının hastane tarafından çıkartılan yemekten bedelsiz karşılanması yönünde şartnamelere hüküm konulması ve yemek bedelinin yaklaşık maliyet hesaplamalarında dikkate alınmaması,

b)Yol ve giyecek ihtiyaçlarının ise, istekliler tarafından ayni (yol ihtiyacının idarenin takdirine göre toplu taşıma araçlarından sağlanacak bilet ile örneğin 50, 60 bilet veya servis imkanlarıyla karşılanması gibi) olarak karşılanacağına dair şartnamelere hüküm konulması ve yaklaşık maliyet hesaplamalarında yol ve giyecek bedellerinin dikkate alınması,

uygun görülmüştür.

c)Kurumda yemek çıkmıyorsa, yemek ihtiyacının ayni veya nakdi karşılanacağına karar vermek idarenin takdirinde olup, burada önemli olan hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçiler için öngörülen yemeğin (ayni veya nakdi) direkt olarak işçiye yansıtılması ve firmaların haksız kazanç sağlamaların önüne geçilmesidir.

d)Bakanlığımız Müfettişlerince yapılan incelemelerde; Bakanlığımıza bağlı Il ve Ilçe Hastanelerince yapılan hizmet alım ihalelerinde işçilere “Yol Bedeli” verileceğine dair Şartnamelere hüküm konulduğu, Il ve Ilçelerde işçilerin hastaneye toplu taşım aracı ile gitmediği ve yol bedelinin firmalara ödenerek haksız kazanç sağlamalarına neden olunduğu tespit edilmiştir. Bunun önlenmesini teminen, bazı küçük Il ve Ilçe Hastanelerinin yapacağı hizmet alım ihalelerinde işçi maliyeti belirlenirken, hastanenin ilçe merkezine olan uzaklığı ve toplu taşım araçlarının bulunup bulunmadığının tespit edilmesinden sonra “Yol Bedeli”nin işçi maliyet hesaplarına eklenmesi ve buna göre şartnamelere hüküm konulmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Süreklilik Arz Eden Mal ve Hizmet Alımlarının Kesintiye Uğratılmadan Temini

Bazı kurumlarımızın süreklilik arz eden hizmet alımı ihalelerinde, ihale sürecinin herhangi bir sebeple tamamlanamaması veya uzaması durumunda hizmetin devamı için 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun Doğrudan Temin başlıklı 22 nci maddesinin (d) bendi uygulanarak ihtiyaçların giderildiği, anılan maddede belirtilen parasal limitin az olması nedeniyle de alımların iki veya üç günlük periyotlar halinde tekrarlandığı tespit edilmiştir.

Bu tür olumsuzluklara meydan verilmemesi ve ileride 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu’nun 62/ı maddesi ile getirilen sınırlamadan (Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin % 10 unu Kamu Ihale Kurulu’nun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.) dolayı mağdur olunmaması bakımından; süreklilik arz eden ihtiyaçların temini için yapılan ihalelerde, ihale sürecinin her hangi bir sebeple uzaması halinde, ihtiyaçların kesintiye uğratılmadan temin edilebilmesi noktasında, 08.06.2004 tarih ve 25486 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004 yılı Kamu Ihale Genel Tebliği’nin XV-Süreklilik Arz Eden Mal ve Hizmet Alımlarının Kesintiye Uğratılmadan Temini başlığı altında yapılan (…Ancak yılın sonunda ya da ertesi yılın başında çıkılan ihalelerde önceden öngörülemeyen nedenlerle ihale sürecinin uzadığı durumlarda süreklilik arz eden bu alımların kesintiye uğratılmamasını teminen, ihale sonuçlandırılıncaya kadar geçecek

süre içindeki ihtiyaçların 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (b) bendindeki “idare tarafından önceden öngörülemeyen olaylar” kapsamında değerlendirilerek, anılan madde hükmüne veya 62 nci maddenin (ı) bendinde yer alan esaslar da dikkate alınarak aynı Kanunun 21 inci maddesinin (f) bendi ya da 22 nci maddesinin (d) bendinde belirtilen tutarlara kadar olanların bu maddelere göre temin edilebilmesi mümkün bulunmaktadır.) açıklamalar doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.

D-Temizlik Hizmet Alımı Ihaleleri

Yaklaşık maliyetin tespitinde, asgari işçilik maliyetinin hesaplanması ve tekliflerin değerlendirilmesinde; 2004 Yılı Kamu Ihale Genel Tebliği’nin birinci bölümünün XI.-F maddesinin değişik (16.10.2004 tarih ve 25615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan) (b) fıkrasındaki hükümler dikkate alınarak iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi,

Temizlik hizmet alımı ihalelerinde iş deneyim belgesinde yatak sınırlaması konulmaması,

Temizlik firması elemanlarının; Hastane Enfeksiyon Komitesince, Enfeksiyon Komitesi bulunmayan hastanelerde ise, hastane temizliğinden sorumlu komisyon veya başhemşirelik tarafından 3 (üç) ayda bir (yeni başlayanların ise hemen) eğitime alınması, sözleşme süresi (Sözleşme süresi en az 6 ay olan ihalelerde) sonunda başarılı olanlara eğitim aldığını gösteren ve çalıştığı bölümü/birimi belirten hastane idaresince düzenlenen bir sertifika verilmesi, (Ileriki yıllarda yapılacak olan hastane genel temizliği ihalelerinde isteklilerden sertifikalı personel çalıştırılması istenilmesi planlandığından bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi)

Temizlik firması elemanlarının çalıştıkları yerleri ve çalışma saatlerini belirten isim listelerinin çalıştığı bölümlere asılması, kontrol teşkilatı veya muayene-kabul komisyonları