Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERDE EN SIK ALERJİ YAPAN GIDA;İNEK SÜTÜ!

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Galip Çelik; inek sütü alerjisinin, bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisi olduğu bilgisini verdi.

Yrd. Doç. Dr. çelik; bebek veya çocuklara inek sütü proteini verilmesinin, alerjik tepkileri tetikleyebildiğinin ve nedeni belirlenemeyen bir alerjiye neden olabildiğinin altını çizdi.
Genellikle 2-3 yaş altı bebekleri etkileyen inek sütü alerjisi; bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. İnek sütü doğrudan içilmese de anne sütü alan bebeklere süt aracılığıyla aktarıldığından alerji oluşabilir. Bu durumda, annenin beslenmesinden inek sütü proteini kaldırılarak, emzirmeye devam edilebilir. Alerji durumunda inek sütü proteininden tamamen kaçınılarak, bu tepkinin neden olduğu belirtiler ortadan kaldırılabilir.
İnek Sütü Alerjisinin Birçok Belirtisi Var
Cilt, solunum yolları ve sindirim sistemi gibi birkaç sistemi etkileyebilen inek sütü alerjisinin belirtileri değişkenlik gösterebilir. Bebeklerin çoğunda zaman zaman fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluşsa da, inek sütü alerjisi olan bebeklerde bu sorunlar genellikle inek sütü alındığında oluşmaktadır. İnek sütü alerjisi kendisini; huzursuzluk, yüz-göz ve dudaklarda şişme, kilo alamama, sindirim sisteminde ishal, kolik, kusma, kabızlık, kanlı gaita, ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü, solunum sisteminde hapşırık, burun akıntısı ve hışıltılı solunum nefes darlığıyla göstermektedir. Bebekteki sorunun inek sütünden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak, sorunu erken dönemde fark edip hızla çözmek açısından önem taşır.
Tanı İçin Testlerden Yararlanılabilir
Bebekte inek sütü alerjisi olup olmadığını anlamak için muayenenin yanı sıra bazı testlerin de yapılması gerekebilir. Doktor alerji testlerinin yapılıp yapılmayacağına karar vermek için; bebeğin gelişimi, beslenmesi, belirtileri, ailede alerji varlığı gibi pek çok bilgiye gereksinim duyar.
Tanı için deri prik testi, yama testi, kan testi ve tanı amaçlı diyetler gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Besin alerjilerinde daha kesin bir tanı içinse, kişiye alerjisi olduğu düşünülen besinlerin kademeli olarak verildiği ve reaksiyonun ölçüldüğü, besin yükleme testi uygulanır. Besin yükleme testi, gıdaya karşı tepki gösterme olasılığı nedeniyle, ağır reaksiyonlarla yakın bir geçmişi olan hastalara yapılmamalıdır. Doktorun isteyeceği testin tipi, şüphelendiği alerjinin tipiyle ilişkilidir.
Farklı Besinler Alerjiye Neden Olabilir
çocuk ve erişkinlerde gıdaların tümü alerjik tepki oluşturabilir. Temel olarak; yer fıstığı ve fındık gibi kabuklu yemişler, buğday, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri alerji oluşturabilir. çocukların sık görülen, farklı besin proteinlerine karşı oluşan alerji “çoklu besin protein alerjisi” olarak adlandırılır. Bir besin alerjisi olan çocukların %50’sinden fazlası, birden fazla besin proteinine karşı alerjik tepkiler gösterir.