Genel SağlıkHABERLER

BAĞIMLI ÇOK, BAŞVURAN YOK

Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde madde bağımlısı çocukların tedavi edilmesi amacıyla 3 ay önce kurulan UMATEM’e (Uçucu Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) bugüne kadar başvuru yapılmadı.

Kentte 600’den fazla uçucu madde kullanan çocuk olduğunu belirten Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fetin Rüştü Yıldız, “çocukların merkeze yönlendirilmesi için ekip oluşturulmalı” dedi.

Başhekim Dr. Fetin Rüştü Yıldız, psikiyatri kliniği içerisinde madde bağımlısı çocukların tıbbi tedavilerinin yapılması amacıyla 10 yataktan oluşan UMATEM’i oluşturduklarını söyledi. Merkezde 3 psikiyatr, 3 psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığını ifade eden Yıldız, başvuru yapılmaması nedeniyle merkezde madde bağımlısı çocuklara yönelik tedavinin de yapılamadığını bildirdi.

“KAPSAMLI MERKEZ OLUŞTURULUYOR”

Yıldız, tıbbı tedavinin yanı sıra olayın sosyal yönünün de bulunduğunu ifade ederek, bu amaçla Valilikçe komisyon kurulduğunu hatırlattı. Komisyonun, yeni merkez için yer çalışmasını tamamladığını, kısa süre içerisinde belki de Türkiye ilk olabilecek bir merkezinin faaliyete gireceğini ifade eden Yıldız, merkezde emniyet, sağlık, milli eğitim ve sosyal hizmetler il müdürlüklerinin ortak çalışma yapacağını kaydetti.

Yıldız, çocukları tedavi etmenin yeterli olmadığını, tedavi sonrası onlara sosyal ortamın hazırlanması gerektiğini de kaydederek, “Hastane bünyesinde oluşturulan merkeze bugüne kadar başvuran aile olmadı. Bu nedenle hiç tedavi yapılamadı” dedi.

“600’DEN FAZLA UÇUCU MADDE KULLANAN ÇOCUK VAR”

Sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu amacıyla kurulan 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Remziye Arslan Ulaş da, UMATEM’in açıldığına dair çok iyi bir tanıtım yapılması ve vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Merkezin bir ekip oluşturarak alan çalışması yapması gerektiğini bildiren Ulaş, şöyle konuştu: “Madde bağımlısı çocukları tespit etmek amacıyla ekip oluşturulmalıdır. Ekipte polis, zabıta, psikolog ve uzman olmalı. Bu ekip tespit ettikten sonra çocukları ilgili merkeze yönlendirmelidir. Kentte 600’den fazla uçucu madde kullanan çocuk var. Bu yapılmadığı sürece açılan merkeze hasta gitmeyeceğini düşünüyorum. Zaten çocuk tedavi olma bilincinde olsa, uçucu madde kullanmaz. Bunun bilincinde değildir. Birilerinin gidip, o çocukla sokakta güven bağı kurması gerekiyor. Yardım etmek istediğini belirtmesi lazım. Bu da hastanenin kuracağı bir ekiple sağlanır.”