Genel SağlıkHABERLER

50 YAŞINDAN SONRA UNUTKANLIĞA DİKKAT!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar, özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan unutkanlık gibi hafif bilişsel bozuklukların, tedavi edilmediği takdirde demansa dönüşebileceğini bildirdi.

Abdi İbrahim ilaç firması tarafından düzenlenen unutma konusundaki toplantıda konuşan Prof. Dr. Mustafa Bakar, halk arasında “bunama” olarak da bilinen demans konusunda erken tanının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Bakar, “Özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan hafif bilişsel bozukluklar tedavi edilmediği takdirde, 5-7 yıl içinde yüzde 50-80 oranında demansa dönüşüyor. Yani kişide unutkanlık başlamışsa ve ailesi ile çevresi de bu durumu destekliyorsa bir hekime başvurmakta yarar var. Çünkü toplumda genel olarak demans olgularının 3 katı kadar hafif bilişsel bozukluğu olan kişi mevcut” diye konuştu.

Bunların çok dikkatli takip edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bakar, erken tanı sonucu başlanan ilaç tedavisiyle demansın ya önlendiğini ya da geciktirildiğini vurguladı.

Demans risk faktörlerini yaş, aile öyküsü, travma, düşük eğitim düzeyi olarak sıralayan Prof. Dr. Bakar, en yaygın demans türü olan alzheimerin dünyada 15 milyon kişiyi etkilediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Bakar, Türkiye’de de 250 bin alzheimer hastası bulunduğunu söyleyerek, “Ancak bunların 20-25 bini tedavi oluyor. (Yaşlıdır unutur, bunar) gibi bir yaklaşımı ortadan kaldırıp, bu insanları tekrar gün yüzüne çıkarmalı ve tedavi etmeliyiz” dedi.