3 MİLYON ŞEKER HASTASI VAR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon diyabet hastası bulunduğunu ve diyabetli hastaların sayısında artış gözlendiğini kaydetti.
Diyabetin iyi tedavi edilmemesi durumunda yaşamsal organlarda ciddi ve kalıcı hasarlara yol açtığını kaydeden Bakan Akdağ, hareketsiz yaşam tarzının, insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna işaret ederek, vatandaşların sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma konusunda özenli olmalarını istedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı yazılı açıklamada, bu yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olan diyabetin (şeker hastalığı) dünya nüfusunun yüzde 2.5’ini olumsuz etkilediğini bildirdi. Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabetin, bir çok hastalığa da zemin hazırladığını kaydeden Akdağ, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon diyabet hastası bulunduğunu ve aileleriyle birlikte 10 milyon kişinin hastalıktan etkilendiğini ifade etti.
BELİRTİLERİ
Akdağ, tüm yaş gruplarında görülebilen ve yaşam boyu süren diyabet hastalığının, aşırı su içme ve yemek yeme, sık acıkma, aşırı idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlattı. Türkiye’de diyabet tanısı ile hastaneye yatan kişilerin sayısında artış gözlendiğini bildiren Akdağ, hastalığın iyi tedavi edilmemesi durumunda yaşamsal organlarda ciddi, kalıcı hasarlara yol açtığını kaydetti. Diyalize giren hastaların yaklaşık üçte birinin diyabet hastası olduğunu ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:
“Genç yaşta kalp krizi geçiren kişilerin yarısından fazlasının, kan şekeri oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erişkinlerde körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alan diyabet; hastaların ayağını kaybetmesine, gebelikte bebeklerin gelişim bozukluklarına ve ölüm riskinde artışa neden olmaktadır.”
HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
Hastalıktan korunmanın, hastalığı geciktirme veya kontrol altında tutmanın mümkün olduğunu ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:
“Hastalığa neden olan risk faktörlerinin başında; hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve ailede diyabetli bireylerin olması yer alıyor. Fazla ve aşırı kilolar, daha çok meyve-sebze yemek yerine hazır ve ayak üstü, şeker ve yağdan zengin yiyeceklerin tüketilmesi hastalığa zemin hazırlar.”
Akdağ, hareketsiz yaşam tarzının, insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna işaret ederek, vatandaşların sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma konusunda özenli olmalarını istedi.