Genel SağlıkHABERLER

YAZ TATİLİ BİTTİ. PEKİ ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?

Uzman Psikolog Ayben Ertem yaz tatilinin ardından okula yeniden dönüşün reçetesini anlattı. Birçok çocuk için yaz tatilinden sonra tekrar okula dönmek çok kolay bir süreç değil. Dolayısıyla burada hem çocuklara hem de ailelere bu geçişin daha kolay olması için bazı sorumluluklar düşecektir. Bu sorumlulukların altından kalkabilen velilerin ödülü ise süphesiz ki çocuğunun yıl içindeki başarısı olacaktır.

Ayben Ertem, bu sorumlulukların en önemlilerinden bir tanesinin uyku saatlerinde yeniden düzene girilmesi olarak görüyor. “Bütün yaz süresince belli bir uyku saati olmayan çocukların belli bir süre öncesinde erken yatmaya başlamaları vücutlarını ve beyinlerini buna alıştırmaları gerekir. Tabii ailelere de burada görev düşüyor; çünkü özellikle küçük çocuklar ve ergenler bunu kolay kabullenmeyeceğinden burada ailenin desteğiyle en azından hergün yarım saat ila 1 saat erken yatmaya başlamakta yarar var.” diyor. Zira bazı çocuklar yazın gece 12 ila 1’den önce yatmıyor. Yapılan çalışmalara göre yeterince uykularını almayan çocukların büyük bir kısmı ya okulda yorgun olup derslere dikkatini veremiyor ya da derste uyuyor.

Gün içerisinde ve akşam geç saatlerinde bilgisayar ve benzeri elektronik aletlerin kullanımını da en aza indirmek onun yerine kitapları ortaya çıkarmak ve hazırlamak çocukları okula da hazırlayacaktır diyen Ertem, “Hatta okullar açılmaya yaklaşırken hergün bir miktar kitap okumak, geçmiş derslere göz gezdirmek yeni döneme psikolojik olarak hazırlanmak açısından da önemli” şeklinde devam ediyor.

Ders Çalışma Planlarını Şimdiden Yapalım

Okulların açılması bu kadar yaklaşmışken artık yazın rehavetinden çıkıp çocukların odalarını biraz ders çalışma ortamına hazırlamalarında yarar var. Hatta bu dönem nasıl bir programları olacaksa, ders çalışma ve diğer aktivitelerini planlamak için şimdiden çalışmalara başlayabilirler.

Okul Hakkında Konuşun

Çocuklar için okul kıyafeti alışverişi çok heyecanlı bir süreçtir. Okula yeni başlayacak ya da ikinci sınıfa geçen çocukların velileri için Ayben Ertem’in önerisi; okul hakkında konuşmak arkadaşlarını göreceği için heyecanlı olup olmadığını sormak, birbirlerine yaz tatillerini anlatacaklarını bilmek onları o heyecanın içine sürükleyecektir. Dolayısıyla aileler çocuklarınızla okul hakkında konuşun.

Ailelere bütün bu adımlarda çok görev düşüyor; çünkü çocuklar bunları kendi başlarına yapmakta zorlanabilirler özellikle erken yatmak ve yeni dönem için ders programı yapmak gibi. Ancak sizler okul hakkında konuşmaya başlarsanız, bu her ne kadar zor olsa da bu geçişi yapmak zorunda olduklarını bilirler; ancak en azından son dakikaya bırakmadan yaparlarsa hem çocuklar hem aileler için bu süreç daha kolay olacaktır.