Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE YÜZ NAKLİNE HAZIR

Yrd. Doç. Dr. Alper Sarı, ABD’deki eğitimin ardından yüz naklini deneysel ve kadavra modelleri üzerinde yapabilecek bilgi donanımına sahip olduklarını bildirdi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Alper Sarı, ABD’deki eğitimin ardından yüz naklini deneysel ve kadavra modelleri üzerinde yapabilecek bilgi donanımına sahip olduklarını bildirdi.

Sarı, yazılı açıklamasında, Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ferit Demirkan, Doç. Dr. Emrah Aslan ve Yrd. Doç. Dr. Şakir Ünal ile 2000 yılından bu yana belirli dönemlerde ABD’deki Cleveland Kliniği’nde yüz nakli konusunda eğitim aldıklarını belirtti.

Operasyonun başarısı için nakil yapılacak kişinin psikolojik durumundan derinin ve dokunun uyumuna, kemik yapısından nakil sonrasında kullanılacak ilaçlara kadar bütün unsurların ve olası risklerin ayrıntılarıyla değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sarı, yüksek maliyetlerle çalışmalarını sürdüren söz konusu klinikte uzun bir süreçte çalışmalar gerçekleştirildiğini ve olumlu sonuçlara ulaşılınca kamuoyuna açıklama yapıldığını kaydetti.

Klinikteki çalışmaların, sorumluların koordinasyonunda eğitim için bulunan uzman hekimlerin katılımıyla yürütüldüğünü belirten Sarı, açıklamasında şunları kaydetti:

”Klinikte Mikrocerahhi Araştırma Laboratuvar şefi Dr. Maria Siemionow ile birlikte çalıştık ve doku nakli, yüz ve sinir nakli gibi konularda bilgi sahibi olarak çeşitli ameliyatlara girdik. Yüz naklini deneysel ve kadavra modelleri üzerinde yapabilecek bilgi donanımına sahibiz. Bu işlemlerin kliniğe uygulanabilmesi için başta immünoloji olmak üzere yüksek bütçeli transplantasyon araştırma laboratuvarlarının kurulması ve çalışmaların devamlılığının sağlanması gerekmektedir.”