Genel SağlıkHABERLER

HASTALIĞINIZIN NEDENİ EŞYANIZ OLABİLİR

Pek çok yapı malzemesi ve ev eşyasında bulunan formaldehit, gözde kızarma, sulanma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, bulantı, baş ağrısı ve astım krizine kadar şikayetlere yolaçabiliyor.

Bu kimyasal maddeden daha az zarar görmek için öncelikle formaldehitsiz ürünleri tercih edin. Eve yeni bir formaldehit içeren eşya girmişse, air-condition ve nem giderici aletlerle evin ısı ve nemini düşük tutun. Uzun süre ütülü kalmalarını sağlamak için formaldehit eklenmiş elbiseleri kullanmadan önce yıkayın.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, gözlerde kızarma, sulanma ve kaşıntıdan, burun tıkanıklığına, boğazda yanma ve gıcık hissinden yorgunluk, uyuklama ve baş dönmelerine, bulantıdan baş ağrısına, deri döküntü ve kaşıntılarına, astım krizi ve hatta kansere kadar pek çok hastalığın nedeninin “formaldehit” olabileceğini söyledi.

Formaldehitin, pek çok yapı malzemesi ve ev eşyasında bulunan, insan sağlığı ve ekosistem için çok zararlı kimyasal bir madde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, renksiz, keskin kokulu bir gaz olan formaldehitin insanları farklı şekillerde etkilediğini, bazı insanlar fazla bir rahatsızlık duymazken, bazılarının ise düşük düzeyde formaldehitten bile ciddi şekilde etkilenebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Küçükusta, “Evinizde yaşadığınız pek çok hastalığın nedeni formaldehit olabilir” dedi.

Alerji ya da astım tanısıyla tedavi gören ve bir türlü de iyi olamayan pek çok insanın şikayetinin aslında soludukları formaldehitten kaynaklandığını da vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, bu kişilerin, formaldehit solunan ortamlardan uzaklaştıklarında hiçbir sorunlarının kalmadığına da dikkat çekti.

NELERDE BULUNUYOR?

Prof. Dr. Küçükusta, şöyle dedi:

“Formaldehitin bulunmadığı bir ev düşünülemez. Sigara dumanından, borusuz katalitik ve gazyağı yakan sobalara, boyalardan tutkal ve kaplama ürünlerine, yapıştırıcı ve boya soyuculara kadar sayısız malzemede formaldehit tek başına ya da diğer kimyasal maddelerle birlikte bulunur. Hatta, uzun süreli ütü kalitesi sağlamak için bazı giysi ve kumaşlarda bile formaldehit bulunuyor. Evlerimizdeki en önemli formaldehit kaynağı, yapıştırıcı olarak “üre-formaldehit” içeren sıkıştırılmış tahtadan yapılan yer döşemeleri, dolap, dolap rafları, duvar kaplamaları, mobilyalar, oda spreyleri, kumaş dokumalar, ev temizliğinde kullanılan çeşitli sıvılar, döşeme cilaları, duvar kağıtları, halı ve boyalardır.”

Mobilyaların havaya formaldehit yaymalarının eşyanın eskiliğine, evin ısı ve nemine göre değiştiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, ısı ve nem ne kadar yüksek ve eşya ne kadar yeni ise formaldehit yayımının o kadar fazla olduğunu vurguladı.

ZARAR GÖRMEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Formaldehitten daha az zarar görmek için neler yapılması gerektiğini de anlatan Prof. Dr. Küçükusta, öncelikle formaldehitsiz ürünler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Air-condition ve nem giderici aletler kullanılarak evin ısı ve neminin düşük tutulması gerektiğini de dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, “Evler çok iyi havalandırılmalıdır. Özellikle eve yeni bir formaldehit içeren eşya girmişse. Uzun süre ütülü kalmalarını sağlamak için formaldehit eklenmiş elbiseler kullanmadan önce yıkanmalıdır” dedi.