Genel SağlıkHABERLER

‘EFEDRA’LI İLAÇLARA YASAKLAMA GELİYOR

Amerikan yönetimi, zayıflama ilaçlarında kullanılan efedra adlı maddenin kullanımını gelecek yıldan itibaren yasaklama kararı aldı.

Tüketicilerden de bu maddenin kullanımına derhal son vermesi istendi.

Zayıflama ilaçlarında kullanılan ve bitkisel bir madde olduğu belirtilen “efedra”nın insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildi. Yasak kararı, efedra maddesinin kullanıldığı 16 bin ürünün insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlendikten sonra alındı.

Efedra maddesinin, ABD’de 155 kişinin ölümünde etkili olduğu yönünde kuvvetli deliller bulunuyor. Uzmanlar, efedra maddesinin sağlıklı kişiler tarafından normal dozlarda kullanıldığında bile kalp krizi ve felce yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Çünkü bu madde kalp atışını hızlandırırken, kan damarlarının da tıkanmasına yol açıyor.

Efedra maddesi genellikle reçetesiz satılan bitkisel zayıflama ilaçlarında metabolizma hızlandırıcı olarak kullanılıyor.

PROSPEKTÜSÜ OKUYUN

Efedra adlı bitki özü, Türkiye’de de bazı ilaçlarda kullanılıyor olabilir. O nedenle ilaç kullanmadan önce mutlaka prospektüsünü okuyun ve tabii doktora başvurmadan ilaç kullanmayın.

60 GÜN İÇİNDE YASAKLANACAK

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yasak kararının 60 gün içinde yürürlüğe gireceğini duyurdu. Ancak, bu süre içinde de türketicilerin kesinlikle efedra maddesi içeren ürünleri kullanmamasını istedi. Efedra maddesi, bitkisel bir madde olduğu için reçetesiz satılabiliyor, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yasaklamadığı sürece de herkes tarafından satın alınabiliyor.