UZUN YAŞAMANIN SIRRI!
Bilim adamları, sonbaharda doğan kişilerin, baharda doğan kişilerden daha uzun yaşadığını ve yaşlandıklarında daha az hastalandıklarını ileri sürdüler.
Bebekler daha kilolu doğuyor
Bilim adamlarının Avusturya, Danimarka ve Avustralya’da 1 milyondan fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmada, doğum ayının ortalama ömür ile bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı.
Almanya’daki Max Planck Nüfusbilim Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim adamlarının Avusturya, Danimarka ve Avustralya’da 1 milyondan fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmada, doğum ayının ortalama ömür ile bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı.
Mevsim farklılıklarına göre hamilelik sırasında anne adaylarının ne yediklerinin ve yılın değişik zamanlarında ortaya çıkan hastalıkların, yeni doğan bebeğin sağlığında ve yaşlılıkta ortalama ömre etkisi olabileceği belirtildi.
Araştırma ekibinden Gabriele Doblhammer, “Bahar ayında doğum yapan bir anne, daha az vitamin aldığı kışın son döneminde hamileliğini geçirir. Emzirmeyi bırakıp normal gıdaya başladığında yazın sıcak günleri olur ve bebekler sindirim sistemi hastalıklarına karşı dayanıksız olur” dedi.
Doblhammer, sonbaharda doğan bebeklerin baharda doğanlara göre daha kilolu olduğunu söyledi.
Araştırmaya göre, Avusturya’da, Ekim-Aralık aylarında doğanların, Nisan-Haziran ayları arasında doğanlara göre 7 ay daha uzun yaşadığı, Danimarka’da ise sonbaharda doğanların baharda doğanlara göre yaklaşık 4 ay uzun yaşadığı belirlendi.
Güney yarımkürede de durumun aynı olduğunu ortaya çıkaran bilim adamları, Avrupa’da bahar yaşanırken Avustralya’nın sonbaharında doğanların baharda doğanlardan 4 ay daha uzun yaşadığını kaydetti.
Kaynak : Anadolu Ajansı