Genel SağlıkHABERLER

SİGARAYI BIRAKMADA BAŞARI…

Uzmanlar sigarayı bırakmada başarı oranının 1 yıl boyunca içmemek olduğu görüşünde birleşiyor

Özlü, yaptığı açıklamada, sigara içme alışkanlığının, uzun yıllardan beri zevk verici bir alışkanlık olarak toplumda kabul gördüğünü, ancak yan etkiler ortaya çıktıkça bırakılması zor bir alışkanlık olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Sigara bırakma uygulamalarında aşamalı bir sistemin geliştirildiğini ifade eden Özlü, kişilerin öncelikle hangi aşamada olduğunun belirlenmesi, her aşamada yapılacakların farklı olması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı.

Özlü, “Önemli olan azim irade ve sabırdır. Sigarayı bırakmada başarı 1. yılın sonunda içmeden kalmadır. Kendi kendine bırakanlarda bu oran % 8-15, hekim desteği ile olanlarda % 20-25, polikliniklerin yardımıyla ise % 25-60 oranlarına varmaktadır. Genel olarak sigara kullanımındaki azalma ise bırakma oranı ile değerlendirilmektedir” dedi.

Kalıcı olarak sigarayı bırakmanın kimi zaman birden çok girişim gerektirebileceğini de kaydeden Özlü, şöyle konuştu: “Bazı insanlar ilk girişiminde başarılı olabilir. Bırakma kararı veren bir kişinin yeterli hazırlanma süresi geçirmesi bırakma başarısında çok önemli bir faktör olabilir. Bu hazırlanma süresi günler veya haftalar sürebilir fakat sürekli bir ilerleme göstermelidir.”

Sigarayı bırakmak için nedenlerin listesinin yapılması gerektiğini ve bırakmanın pozitif etkilerinin tespitinin çok önemli olduğuna işaret eden Özlü, sigarayı bırakmak için destek sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Sigarayı bırakacak olanların sigara içme ve tütün çiğneme alışkanlıklarını değiştirmeye başlaması gerektiğini de belirten Özlü, şöyle konuştu: “Sigarayı kartonla almaktan vazgeçin sadece bittiği zaman alın, daha düşük nikotin ve katran içeren sigaralar seçin, bunlardan çok içmediğinizi gözleyeceksiniz. Gereken nikotin alımı için daha derin ve daha sık nefes çekme isteği yaşayacaksınız. Her bir sigarayı daha az içmeye başlayın. Küçük bir tütün parçası ağzınızda bırakın. İlk sigara içim zamanını geciktirin öğleden sonraya veya mümkün olan daha geç bir zaman ertelemeye çalışın. Acil istekleri geciktirin.”

Sigara bırakma eyleminin bir bebeğin yürümeyi öğrenmesine benzediğini kaydeden Özlü, “Birkaç kez tökezlemeler veya düşmeler sonucunda yürümeyi öğrenen çocuk gibi, birkaç kez denemenin sonunda başarıyı yakalamak mümkündür” diye konuştu.