Genel SağlıkHABERLER

KIŞIN ODA NEMİNİ İYİ AYARLAYIN”

Soba ve kaloriferlerin odadaki nemi çabuk tüketmesi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor.

Nemin dengesini korumak için kaloriferli evlerde peteklere su dolu kaplar iliştirilebilir. Soba ile ısınan evlerde ise soba üzerinde su dolu bir çaydanlık konulabilir.

Konya İl Sağlık Müdür Vekili Murat Uyav, özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının arttığını söyledi. Bu enfeksiyonların artışında mevsimsel koşulların da etkili olduğunu belirten Uyav, kış mevsiminde kapalı ortamların nem oranı dengesinin iyi ayarlanması gerektiğini ifade etti. Nemsiz bir ortamın, üst solunum yolu enfeksiyonlarına adeta davetiye çıkardığını kaydeden Uyav, “Boğazdaki mikrobik faaliyetler, nemsiz ortamda daha etkin hale gelir. Bundan dolayı, farenjit, larenjit, tonsillit ve sinüzit gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır” diye konuştu.

NEMİ KORUMAK İÇİN

Kışın evlerde yanan soba veya kaloriferlerin ortamdaki nemi daha çabuk tükettiğini vurgulayan Uyav, şunları kaydetti: “Ortamın sıcaklığını sağlamaya çalışırken ihtiyaç duyulan nemi tüketmiş oluyoruz. Kaybolan nemi tekrar havaya vermek için kaloriferli evlerde peteklere su dolu kaplar iliştirilebilir. Soba ile ısınan evlerde ise soba üzerinde su dolu bir çaydanlığın olması ortama sağlık için ihtiyaç duyulan nemi sağlayacaktır.”

Özellikle uyku esnasında genizde bulunan kasların gevşemesinden dolayı burundan nefes alıp vermenin zorlaşması nedeniyle solunumun ağızdan yapıldığını, bunun da alınan havadaki nem oranını düşürdüğünü anlatan Uyav, “Bu durum uykudan sonra ağızda ve genizde kuruluğa ve yutkunma zorluğuna neden olur. Uyumadan önce odanın neminin kontrol edilmesi ve nem için gereken tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

İYİLEŞME SÜRECİ UZAYABİLİR

Uyav, üst solunum yolu enfeksiyonlarından herhangi birine yakalanmış hastaların, nemsiz ortamlarda bulunmaları halinde hastalığın iyileşme sürecinin de uzayacağını söyledi. İyileşme sürecinin uzamasının yanında hastalığın bir süre sonra kronikleşme olasılığının da bulunduğunu belirten Uyav, “Hatta, hastalık bir süre sonra seyrini değiştirip daha ağır olarak tabir edilen alt solunum yolu enfeksiyonlarından bronşit ve zatürreeye dönüşebilir” diye konuştu.(ntvmsnbc)