Genel SağlıkHABERLER

‘TEK TEK’ BAŞLAYAN SİGARA ALIŞKANLIĞI

Kaldırım kenarlarına kurulan tezgahlarda taneyle satılan sigaraların, gençlerin bağımlı hale gelmelerinde önemli rol oynadığı ve bunun da toplum sağlığının korunmasında sakınca yarattığı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Tuncer, kaldırımlarda açılmış paketlerde tanesi 200 ile 250 bin lira arasında satılan sigaraların, ilköğretim çağındaki çocukların bile sigarayla tanışmalarına neden olduğunu söyledi.

Özellikle okul çevrelerinde yoğunlaşan bu satıcıların, bayi ve bakkallardan yaşı küçük olduğu için sigara alamayan veya ailesinden korktuğu için üzerinde paket taşıyamayan çocukların zehirlenmesine neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncer, şunları söyledi: “Sigaranın taneyle satılması, gençlerin bu maddeye ulaşmalarına kolaylık sağlıyor. Bu konuda özellikle yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Sigara kullanımının azalması konusunda mücadele ettiğimiz Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Adana Şubesi yetkilileri olarak, tek sigara satışının engellenmesi için yetkili mercilere başvurularımız oldu.”

Prof. Dr. Tuncer, bu tehlikeyi önlemek için sadece kendi çabalarının yeterli olmadığını, özellikle öğretmenler ve ailelerin de açıkta taneyle sigara satan kişileri yetkililere şikayet etmeleri gerektiğini bildirdi. Tuncer, aksi taktirde her geçen yıl sigaraya başlama yaşı düşen Türkiye’de, bu tehlikenin önüne geçmekte zorlanacaklarını da ifade etti.

“ÖNLENEBİLİR ÖLÜM NEDENİ”

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan ise sigara kullanımının “sosyal bir hastalık” olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde sigarayla ilgili geniş bir kampanya başlatacağını vurgulayan Dr. Mercan, şöyle devam etti: “Ülke genelinde yapılan araştırmaya göre 17 milyon sigara içicisi bulunuyor. Sigara, toplum sağlığını tehdit eden önlenebilir ölüm nedenidir. Aynı zamanda tüketiciyi öldüren ve serbestçe satılan tek yasal üründür. Sigaranın etkisine bağlı olarak hastalanan yaklaşık 3 milyon kişi bulunduğu bilinmektedir. Türk vatandaşları, sigara almak ve neden olduğu hastalıkları tedavi ettirmek için de her yıl 8.5 milyar dolar harcamaktadır.”