Genel SağlıkHABERLER

MANYETİK KİRLİLİĞE DİKKAT

Elektromanyetik enerjilerin yaydığı dalgaların, insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığı bildirildi.

Erzurum SSK Bölge Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, sağlıktan güvenliğe birçok alanda yaşamımızı kolaylaştıran elektromanyetik enerjilerin yaydığı dalgaların, özellikle bu dalgaların etki alanındaki insanlara ağır faturalar çıkardığını söyledi.

Birçok alanda olduğu gibi elektromanyetik alanında da dünya standartlarını yakalayamayan ülkemizde, dijital kirliliğin insan hayatını olumsuz etkileyecek değerlere ulaştığı ifade ediliyor. 20. yüzyılın öncelikli çevre problemleri arasındaki dijital kirliliğin, ülkemizde daha yeni tanındığını belirten uzmanlar, elektromanyetik dalgalardan korunma konusunda da AB standartlarının uygulanması zorunluluğuna işaret ediyor. Uzmanlar, AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bir an önce elektromanyetik ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin adeta dijital çöplük haline geldiğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, özellikle baz istasyonlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde elektromanyetik kaynakların yayacağı dalga boyları standartlarının bile belirlendiğini aktaran Dr. Yavuz, “Bugün Türkiye’de hangi tipte kaç baz istasyonu olduğu kamuoyu tarafından bilinmemektedir” diye konuştu.

Manyetik alan nasıl oluşur?

Elektromanyetik alanlar; akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, TV ve bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, uydu antenleri ve verici antenlerden kaynaklanıyor. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolapları, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makinesi, elektrikli tıraş makinesi, elektrikli ısıtıcılar gibi birçok aletin de elektromanyetik alanı bulunuyor.

Manyetik alan hareketli ve elektrik yüklü zerrelerin, güç etkisinde kaldığı boşluk olup atomların içindeki elektronların çekirdek etrafında ve kendi etraflarında dönmeleri sonucu oluşuyor. Manyetik alan, doğrudan gözle görülemeyen veya kolayca hissedilemeyen fakat sonuçları görülebilen veya hissedilebilen bir olgu. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte cihazlar kanalıyla ölçümü de mümkün. Tüm maddelerin canlı veya cansız, zayıf ya da güçlü manyetik alanları bulunuyor. Her madde gibi insanın da bir manyetik alanı bulunmaktadır. İnsanlar kendi manyetik alanları yanında doğal olarak yaşadıkları çevrenin de manyetik alanları etkisi altında. Bu manyetik alanın faydaları yanında dengenin bozulması ile birlikte zararları da olabiliyor.