Genel SağlıkHABERLER

KISACA KOLESTEROL

Kolesterol seviyesini öğrenmenin tek yolu tıbbi bir kontrolden geçmektir.

Kolesterol; bazı vücut fonksiyonları için ihtiyaç duyulan, kan ile taşınan yağa benzer bir maddedir. Yüksek kolesterol ise kandaki kolesterol miktarının normal sınırlarının üzerine çıkmasıdır.

Kolesterol Hangi Seviyelerde Olmalı?

Toplam kolesterol seviyeniz ne kadar düşük ise sağlığınız açısından o kadar iyidir.

100ml kanda

Arzu edilen < 200 mg Sınırda yüksek 200-239 mg Risk grubu > 240 mg

Yüksek kolesterolün Zararları

Kandaki yüksek kolesterol bazı damarların iç yüzeylerine birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmalarına sebep olur. Bu tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yol açar.

Kimler Kolesterol Ölçtürmeli?

Yüksek kolesterol sinsice gelişir ve kolesterolü yüksek olan insanlar kendilerini son derece iyi hissedebilir. Bu nedenle bütün erişkin çağdaki insanların belirli aralıklar ile kolesterollerini ölçtürmeleri gerekir.

Kolesterol Nasıl Ölçtürülür?

Kolesterol alınan kanın laboratuarda incelenmesi ile ölçülür.

Kolesterol Hangi Sıklıkla Ölçtürülür

Erişkin çağdaysanız ve özellikle kalp ve damar hastalıklarına neden olabilecek faktörler (sigara, alkol, stres vs.) sağlığınızı tehdit ediyorsa ve aile üyelerinizde kalp hastalığına rastlandıysa kolesterolünüzü yılda en az bir kez ölçtürmelisiniz.

Kolesterol Seviyenizi Etkileyen Faktörler

Kan kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktör, besinler yoluyla aldığımız yağların türü ve miktarıdır. Doymuş yağlardan zengin, yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir gibi ürünlerden ve katı yağlardan mümkün olduğunca uzak durun. Ayçiçek, fındık yağı, mısır özü, pamuk, soya ve zeytinyağı ile yapılmış besinleri tercih edin.

Bol yürüyüş

Hareketlilik kan dolaşımını düzenler, damarları açar. Gereksiz kaloriler yakılır ve böylece kolesterol düşer. Bunun için her gün en az 20 dakika yürüyün. Haftada 3 – 4 kez yarım saat hafif koşu yapın, mevsimine göre yüzün veya kürek çekin.

Makarna

Makarna, kolesterole bağırsaklarda set çeker ve kana karışan kolesterol oranının en aza indirir. Bu yüzden haftada 1 – 2 kez makarna yiyin.

Balık

Omega 3 vitamini içermesi nedeniyle haftada en az 2 kez taze balık yiyin.

Meyve – sebze

Tüm meyve ve sebzelerde kanı temizleyen flavonoid adı verilen madde bulunur. Her gün taze meyve ve sebze yiyin.

Flavonoid: Sebze ve meyvelerde bulunan Flavonoid adı verilen madde, tüm vitaminlerden daha etkilidir. Flavonoid, kontrolden çıkan oksijeni kandan temizler ve kireçlenmeyi önler. Özellikle koyu renkli taze sebze ve meyveleri (ıspanak, kara lahana, pırasa gibi) tercih edin.

Zeytinyağı

Yemeklerde özellikle zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Fındık yağı ve Mısırözü yağını da tercih edebilirsiniz.

Şarap

Atardamarın kireçlenmesi önleyen Polifenol maddesi içeren şarap ölçülü içilmesi halinde kalp krizi riskini yüzde 34 azaltır. Ancak haftada 6 kadehten fazlası kalbe ve beyne zarar verir.

Koşu

Koşu ile harekete geçen hücreler kanı hareketlendirerek atardamarların kireçlenmesini önler. Kısa aralıklarla sık sık koşu yapılması yeni kan damarlarının açılmasını sağlayarak vücuda gençlik enerjisi pompalar.

Sigara

Tek bir sigaranın bile zararlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sigara tiryakilerinin kalp krizi geçirme riski, içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır.

Kilo verin

Sağlıklı yaşamın şartlarından biri düzenli olarak fazla kiloları vermektir. Atacağınız her kilo ile biraz daha sağlık kazanacağınızı unutmayın.