Genel SağlıkHABERLER

‘SEYAHAT İSHALLERİ’NE DİKKAT!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşit Mıstık, “kişinin, zaten seyahatten dolayı yorgun olan vücudu, bakterilere karşı son derece dayanıksız oluyor” dedi.

Gelişmişlik düzeyi düşük kent ya da ülkelere yapılan seyahatlerden sonra, ishal vakalarının daha sık ortaya çıktığı bildirildi. Seyahat edilen bölgede ishale yakalanmamak için, kişisel hijyene dikkat edilmesi, açıkta satılan çiğ meyve, sebze ve kontrolsüz suların kullanılmaması gerektiği ifade edildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşit Mıstık, yaz aylarındaki yolculuklar sonrasında görülen “seyahat ishallerine”, enterotoksijenik e-coli, salmonella, shigella gibi bakterilerin neden olduğunu belirtti. İshale neden olan bu bakterilerin insana, sindirim yoluyla geçtiğine dikkati çeken Prof. Dr. Mıstık, seyahat edilen bölgedeki çevre şartlarının, gelinen bölgeye göre kötü olmasının ve kişisel hijyene dikkat edilmemesinin, vakaların artmasına neden olduğunu vurguladı.

Seyahat edilen bölgedeki bakterilerin, o yörede yaşayan insanlardaki etkisinin daha düşük seviyede kaldığını da anlatan Prof. Dr. Mıstık, şunları söyledi: “Gelişmişlik düzeyi düşük kent ya da ülkelere yapılan seyahatlerden sonra, ishal vakaları daha sık ortaya çıkıyor. Az gelişmiş yörelerdeki, insanlar bu bakterilerle sürekli iç içe yaşadıklarından, bağışıklık sistemleri daha güçlü oluyor. Dışarıdan aynı ortama gelip, hijyene dikkat etmeyen kişinin, zaten seyahatten dolayı yorgun olan vücudu, bakterilere karşı son derece dayanıksız oluyor. Seyahatin daha ilk gününde ishale yakalanabiliyorlar. Her yaş grubunda görülmekle birlikte, bu tür ishaller çocuklarda daha ağır seyredebiliyor. E-coli bakterisinin neden olduğu ishaller genellikle mide bulantısı, kusma, karın ağrısı şeklinde belirtiler veriyor. Bu gibi ishallerde bol bol su içilmelidir. İshalin kendiliğinden geçmesi beklenmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.”

Prof. Dr. Mıstık, seyahat edilen bölgede ishale yakalanmamak için, kişisel hijyene dikkat edilmesini, açıkta satılan çiğ meyve, sebze ve kontrolsüz suların kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.