Genel SağlıkHABERLER

BERLİN’DE BAĞIMLI SAYISI ARTIYOR

Almanya’nın başkenti Berlin’de alkol ve nikotin bağımlılarının sayısının arttığı bildirildi.

Berlin Eyaleti Sağlık Bakanı Heidi Knacke-Werner, yapılan bir araştırmaya dayanarak, 2002 yılında 20 bin kişinin alkol sorunundan dolayı hastanelerde tedavi gördüğünü, her gün yaklaşık 500 yatağın alkol hastaları tarafından doldurulduğunu belirtti.

Erkeklerde kalp hastalıklarından sonra alkol hastalarının ikinci sırayı aldığını belirten Knake-Werner, yılda 9500 kişiye de fazla sigara içmekten akciğer kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.

SİGARAYA ZAM ÖNERİSİ

Knake-Werner, Berlin’de yaklaşık 2 bin kişinin alkol bağımlılığından ve yaklaşık 1600 kişinin de akciğer kanserinden öldüğünü ifade etti. Öte yandan, Tütün Ürünleri Satıcılar Birliği Derneği (BTWE) ve Tütün Üreticiler Birliği tarafından Federal Sağlık Bakanı Ulla Schmidt’in sigara paketi başına bir euro zam yapma planına karşı gezetelere tam sayfa ilan verdi.

İlanda, “Siz sigara paketi başına 1 euro zam yapmayı planlıyorsunuz. Bizim nasıl bir bedel ödeyeceğimizi düşündünüz mü?” sorusu soruldu. 50 bin tütün ürünleri satıcısı ve toptancısının ekonomik sıkıntıya gireceği belirtilen ilanda, bu alanda 30 bin işyerinin kaybolacağı ve yurtdışından yasadışı tütün ürünlerinin ülkeye getirileceği kaydedildi.