PROSTAT KANSERİNDE TANI
Prostat bezi mesanenin (idrar kesesinin) altındadır. Ortasından üretra (idrarı vücut dışına taşıyan kanal) geçer. Prostat bezi ejekulasyon sırasında spermin taşınmasını sağlayan bir sıvı salgılar.
Yaşlandıkça prostatınız büyüyebilir, sertleşebilir; bu da idrar problemlerine sebep olabilir. Buna benign (kanser olmayan iyi huylu) prostat büyümesi denir.
PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Benign büyüme ile aynı belirtileri verebilir. İdrar akımının yavaşlaması, idrara çıktıktan sonra mesaneyi tam boşaltamama hissi, gece sık idrara çıkma, idrarda kan görülen belirtilerden bazılarıdır. Bazen kanser yayılmış ise kilo kaybı, bel ağrısı ilk belirti olabilir. Çoğu erkekte prostat kanseri çok ilerleyinceye kadar çok az belirti verir.
NASIL TANI KONUR?
Rektum bölgesinin muyaenesi ve kan testi ile tanı konabilir.Rektal muayenede doktorunuz eldivenli nemlendirilmiş parmak ile rektuba birkaç santim girerek prostatınızı hisseder. Prostat bezinin herhangi bir kısmının sert olarak hissedilmesi kanser şüphesi uyandırır. Prostat kanseri için kan testi PSA’dır. Bu test rektal muayene ile birlikte değerlendirilir.
PSA testi vücuttaki prostat spesifik antijeni kontrol eder. Yüksek bir PSA değeri kanserden şüphe ettirir, ancak PSA düzeyini yükselten kanserdışı sebepler de vardır. Bunlar yakın tarihte seksuel ilişkiye girmiş olmak, yakın tarihli idrar yolu enfeksiyonu, prostat bezi enfeksiyonu ve benign, prostat büyümesidir.
Doktorunuz prostat kanserinden şüphe ediyor ise biyopsi yaptıracaktır.
Ultrason cihazına bağlı ufak bir uç ile rektumdan girilerek prostat beziniz görüntülenir ve görerek ultrason eşliğinde biyopsiniz alınır, mikroskopta incelenerek kanser hücresi aranır. Biyopsinin yan etkileri hafiftir, idrarda ve dışkıda birkaç gün kan görülebilir, rektal rahatsızlık hissedilebilir.