Genel SağlıkHABERLER

ZATÜRREE ALARMI DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) genel salgın uyarısı yaptığı gizemli zatürree tipi SARS sendromu nedeniyle, bugün bütün dünyada sağlık kuruluşları ve havaalanları alarm durumuna geçerken, Çin hükümeti, WHO’dan benzer bir virüsü incelemek için yardım istedi

Pekin’deki WHO yetkilisi yaptığı açıklamada, Kasım ayında başladığı bildirilen zatürree salgını nedeniyle ülkenin güneyinde yüzlerce kişinin hastalandığını, 5 kişinin öldüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi Hank Bekedam, Çin hükümeti tarafından salgınla ilgili olarak verilen rakamların değişmediğini, buna göre 305 kişinin hastalandığını, 5 kişinin öldüğünü belirtti. WHO yetkilisi, hastalığın tedavi edilebilir olduğunun anlaşıldığını ve Çin hükümetinin salgını araştırmak için kendilerinden yardım istediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan Çin Sağlık Bakanlığı’nın bir raporuna göre, antibiyotikler hastalar üzerinde açık bir etki göstermedi, ancak hastaların tedavisi sürüyor. Ancak WHO yetkilisi, Çin’deki salgınla diğer ülkelerdeki salgın arasında henüz açık bir bağ bulunmadığını da vurguladı.

DÜNYA ÇAPINDA ALARM

Japonya Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili ise “Yerel yönetimlerdeki bütün sağlık yetkililerinden, bu hastalıktan haberdar olmalarını ve şüpheli belirtiler gösteren bir hasta olması durumunda derhal bize haber vermelerini istedik” dedi. Ülkede şimdiye kadar SARS belirtisi gösteren herhangi bir hastaya rastlanmadı.

Güney Kore ve Yeni Zelanda ise vatandaşlarından salgın nedeniyle gereksiz seyahatlere çıkmamalarını istedi. Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Sağlık Bakanı Annette King’in kabineye salgın hakkında bilgi vermesinden sonra yaptığı açıklamada, vatandaşlarının zorunlu olmayan seyahatlerini bir kez daha gözden geçirmelerini istedi. Ülkede henüz SARS vakasına rastlanmamış olmasına rağmen bugün bütün sağlık merkezlerinin alarmda olduğu bildirildi.

Güney Kore de vatandaşlarını Çin, Hong Kong ve Vietnam’a gereksiz seyahatler yapmamaları konusunda uyardı.

Singapur ve Tayvan da geçen Cuma vatandaşlarına benzer uyarılarda bulunmuşlardı.

Vietnam, Avustralya ve Yeni Zelanda da havaalanları ve bazı havayolu şirketlerine salgın belirtisi gösteren yolcuları kabul etmemeleri emri verildi.

SALGININ BOYUTU KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK

Clark, BM sağlık yetkililerinin şimdiki salgının 1918’deki salgın kadar tehlikeli hale gelebileceğinden kaygılandıklarını belirtirken, Dünya Sağlık Örgütü’nden bir yetkili, salgının bu kadar büyük olacağı yönünde kaygıları olmadığını söyledi.

Salgının ilk görüldüğü Vietnam’daki bir WHO yetkilisi Clark’ın yorumunun aşırı olduğunu belirterek, “salgın hakkında, böyle bir yorumda bulunabilecek kadar bilgileri olmadığını, kendisinin her gün salgın belirtileri gösteren hastalarla meşgul olduğunu ve daha iyimser olduğunu” söyledi.

1918’deki salgında en az 20 milyon, 1957-58 ve 1968-69’daki salgınların her ikisinde de birer milyondan fazla kişi ölmüştü.

İNGİLTERE’DE BİR KİŞİNİN VİRÜSÜ TAŞIDIĞI KUŞKUSU

Uzak Doğu’da ortaya çıkan gizemli zatürree tipi SARS sendromunun İngiltere’de de görüldüğünden kuşku duyuluyor. Hastaneye başvuran bir kişinin, dünya çapında bir tehdit olarak sunulan bu virüsü taşıdığından kuşkulanan İngiliz tıp otoriteleri, söz konusu kişinin hemen bakım altına alındığını ve bir tür karantina koşulunun uygulandığını bildirdi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Liam Donaldson, yaptığı açıklamada, bir kişinin virüsü taşıdığından kuşkulanıldığını doğrularken, “Bu hastanın durumu son derece büyük bir dikkatle izleniyor. Söz konusu hastanın dün Hong Kong’tan kalkan bir uçakla İngiltere’ye geldiği ve bugün de hastaneye kabul edildiği biliniyor” dedi. Hastanın taşıdığı virüsün üç kıtada tehlike yaratan virüs olup olmadığını henüz anlayamadıklarını belirten Donaldson, bütün olasılıkların dikkate alındığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü de, sözü geçen ülke ve bölgelerden İngiltere’ye seyahat eden kişileri uyardı ve herhangi bir yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve adale ağrısı durumunda bu semptomları taşıyan kişilerin en yakın tam teşekküllü hastaneye başvurmalarını istedi.

HOLLANDA’DA GİZEMLİ ZATÜRREE İÇİN UYARI

İlk kez güneydoğu Asya ülkelerinde görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından tehlikeli ilan edilen gizemli zatürreeye karşı Hollanda’da bütün hastaneler ve doktorlar uyarıldı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, doktor ve sağlık kuruluşlarının, gizemli zatürree belirtileri (SARS) gösteren bütün hastalar konusunda çok dikkatli olmaları ve bu belirtilerle gelen hastaların bakanlığa bildirilmesinin istendiği kaydedildi. Nasıl ortaya çıktığı ve yayıldığı henüz tam belirlenemeyen hastalığın, sağlık personeli ve diğer hastalara bulaşma riskinin daha yüksek olduğuna işaret edildi.

Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Koordinasyon Merkezi’nin ortak girişimiyle bu tür hastalığa yakalanmış kişilerin bakılacağı Leiden ve Amsterdam’daki birer hastanede özel bölümlerin oluşturulduğu da kaydedildi. Schiphol Havaalanı’nda da bugünden itibaren, daha çok Asya ülkelerinden gelen uçakların personel ve yolcularında görülebilecek hastalık belirtilerine karşı özel sağlık ekibi görevlendirildi.