Genel SağlıkHABERLER

MİYOM NASIL ŞİKÂYETLERE SEBEP OLUR ?

Cem Fıçıcıoğlu

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu miyom ve türleri hakkında bilgiler veriyor.

Miyomlar özellikle rahimde sıklıkla rastlanan iyi huylu olan tümörlerdir. Genel olarak doğurganlık çağında olan kadınların %20–25 arasında rastlanmaktadır. Ancak 40 yaşın üzerinde olan kadınlarda ise bu oran %45–50 arasında değişmektedir. Rahimde mevcut olan düz kasların hücrelerinden meydana gelmektedir. Özellikle kadınlardaki östrojen hormonu tarafından büyüyerek gelişirler. Çoğunlukla bu miyomların çapları 2–3 mm’den başlayarak 25–30 cm ’ye kadar farklı büyüklüklerde olmaktadır. Sadece tek bir miyom da olabilir ya da birden fazla miyomda mevcut olabilir. Miyomlar kanamalara, sık olarak idrara çıkmaya, sancılara, kabızlığa, erken doğumlara bazen düşüklere ve sürekli baskı hislerine yol açmaktadır.

Miyomun belirtileri nelerdir?

Miyomların büyüklüğüne rahmin içinde yerleştiği bölgeye göre şikâyetler farklı olmaktadır. Ancak en sık rastlanan şikâyetler arasında ise anormal kanamalardır. Çoğunlukla adet miktarlarının normalden fazla olması ve bu sebepten dolayı anemi ve demir eksikliği ortaya çıkmaktadır. Genellikle meydana gelen ağrılar miyomların yapısının bozulması sonrasında meydana gelmektedir. Öncelikle ağrılar yavaş yavaş başlar daha sonra akut ağrılara neden olmaktadır.

miyom

Bel ve kasık ağrılarına yol açar. Miyomlar idrar kesesine bası uyguladığı için sık olarak idrar çıkma hissi yaratır. Kalın bağırsağa baskı uyguladığı için kabızlığa neden olur. Bazı kişilerde ise karında şişlikler oluşur. Ancak zayıf kişilerde belirgindir. Unutmayın! Miyomlar bazen kısırlığa sebep olabilir. Ancak öncelikle araştırma yapıldıktan sonra miyom kısırlık için sorgulanmalıdır.

Miyomun tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle miyomları ilaç ile tedavileri mümkün değildir. Ama bazı ilaçlar verilerek hastaların şikâyetleri bir nebzede olsa giderilebilir ve bir süre de olsa miyomun büyümesi engellenebilir. Çünkü miyomda kesin tedavi cerrahidir. Ancak kişi çocuk sahibi olmak istemiyorsa histerektomi yöntemi ile rahmi alınır kesin tedavi sağlanır.